Novi Sad

Novi Sad, drugi po veličini grad u Srbiji, predstavlja privredni, kulturni i turistički centar AP Vojvodine. Grad leži na obalama reke Dunav, podno Fruške gore, koji svojim prirodnim i kulturnim vrednostima itekako zaslužuje zapaženo mesto na turističkoj mapi sveta. Površina grada je 702,7 km². Prema popisu grad naseljava oko 300.000 stanovnika, najviše Srba ali i Mađari, Slovaci, Hrvati i ostali. Grad ima svoj grb i zastavu na kome su predstavljene tri kule koje opasuje nadstrešnica. Srednja kula je viša, a nad njom beli golub sa maslinovom grančicom. Zastava je svetloplave boje, a u sredini se nalazi grb. Novi Sad predstavlja prostor aktivnog susreta različitih kultura, zbog čega je proglašen Evropskom prestonicom kulture 2021. i Omladinskom prestonicom Evrope 2019.


Istorija naseljavanja prostora grada počinje u paleolitu, ali nije sasvim poznata. Mnogi narodi živeli su ovde, počevši od Rimljana, Huna, Avara, Slovena, Mađara, Vizantijaca i Turaka. Nasuprot ovoj ne toliko poznatoj istoriji, moderno doba grada je već istraženo i poznato zahvaljujući istorijskim spisima i nalazima. Ta moderna istorija vezuje se za 1687. godinu kada Habzburška monarhija preuzima vlast nad Bačkom i većim delom Srema od Turaka. Pet godina kasnije započeta je izgradnja Petrovaradinske tvrđave, koja je trebala da štiti od najezde Turaka. Vremenom građani su počeli da se bore za slobodu i tako 1. februara 1748. godine postigli da grad postane slobodna kraljevska varoš i dali mu naziv Novi Sad (Neoplanta – latinski; Neu-Satz-nemački; Uj-videgh – mađarski).  Naredna dva veka grad je bivao sedište politike, kulture i društvenog života, zbog čega je dobio naziv „Srpska Atina“.

Dan Grada proslavlja se svakog 1. ferbuara – dan kada je carica Marija Terezija potpisala „Povelju slobodnog kraljevskog grada“ 1748. godine.

Novi Sad je grad brojnih muzeja, galerija i spomenika kulture koji svedoče o nacijama i ljudima koji su nekad živeli a i danas žive ovde. Od verskih objekata ističu se:

Drugi bitniji spomenici kulture koji se nalaze kako u užem centru grada, tako i po okolnim selima čine ustanove kulture, manastiri i arheološka nalazišta koji zajedno govore o istoriji ovog mesta su:

Ne treba zaboraviti ni očuvane ekosisteme, jezera i izletišta:

Najznačajnije manifestacije koje se održavaju u Novom Sadu su EXIT, Novosadska jesen, Tesla fest, Novosadski Oktoberfest, Međunarodni sajam turizma, Festival ćiriličnih brendova, Festival Ukusi Vojvodine, Food Planet, Maraton, Dani Brazila, Štrand Summer Fest, Zimski dani kulture, Kulinarstva i starih zanata, Novosadski Salon Vina, Festival srpskog podzemlja, Sajam pčelarstva i starih zanata, InterFest, Dani mladog vina portugizera.

Ono što takođe čini Novi Sad jedinstvenim jeste gastronomska ponuda salaša i čardi smešteni pored Dunava i na obroncima Fruške gore. A za potpuni užitak ne treba propustiti ni vinarije i njihova vina koja su jedna od najboljih u zemlji (Vinski put Fruška gora).

Dobar geografski položaj učinio je Novi Sad jednim od važnijih mesta sticanja i povezivanja kopnenih, vazdušnih i vodenih puteva. Jedan od najvažnijih drumskih puteva je Koridor 10 koji vodi od Salzubrga do Soluna i povezuje osam država. Međunarodna železnička pruga Beč-Budimpešta-Beograd-Istanbul prolazi kroz grad, kao i biciklistička staza EuroVelo 6 koja spaja Novi Sad sa evropskim biciklističkim koridorom koji se u Srbiji pruža duž Dunava. Najbliži aerodrom je Nikola Tesla u Beogradu, udaljen oko 70 km, dok vodenim putem preko Dunava možete ploviti ka Crnom moru i zemljama zapadne Evrope.