Crkva imena Marijinog

Crkva imena Marijinog nalazi se na Trgu slobode u Novom Sadu, glavnom gradu autonomne pokrajine Vojvodine. Posvećena je prazniku Imenu Marijinom koji se slavi 12. septembra.


Prva katolička crkva u Novom Sadu sagrađena je početkom XVIII veka, ali je na njenom mestu 1742. godine podignuta nova. Ona strada tokom bombardovanja usled burnih događaja u Evropi 1848/49. godine, pa kako katolički vernici nisu bili zadovoljni obnovom, 1891. godine doneta je odluka da se ponovo podigne nova.

Planove za današnju crkvu izradio je arhitekta Georg Molnar, pod čijim su nadzorom majstori Stefan Gusek i Karl Lerer izvodili radove. Gradnja je završena je 1893/1894. godine. Crkva je karakteristična po tornju visokom 72 metra, po želji katoličkih vernika da Novom Sadu da izgled koji će priličiti slobodnom kraljevskom gradu. Fasada je dekorisana žutom fasadnom ciglom, a sama crkva i unutrašnja rezbarija je urađena u neogotskom stilu. Iznad ulaza u crkvu se nalazi grb u reljefu sa tekstom Crux amore (Krst ljubavi). Crkva ima četiri oltara: glavni je posvećen Majci Božjoj, drugi Uskrsnuću Isusovom, treći Svetom Florijanu, a četvrti Hristovom grobu. Ispod hora u plićoj niši nalazi se bista arhitekte Georga Molnara.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar