Niš

Niš je lociran na obalama reke Nišave u prostranoj Niškoj kotlini. Prostire se na površini od 597 km² na kome se nalazi pet opština i 68 prigradskih i seoskih naselja. U njima živi oko 260.000 stanovnika po čemu se nalazi na trećem mestu u Srbiji, posle Beograda i Novog Sada. Kao savremeni univerzitetski grad, Niš istovremeno predstavlja prirodni, društveni, privredni, obrazovni, zdravstveni, kulturni i sportski centar jugoistočne Srbije.


Svoju dugu i bogatu istoriju grad može da pripiše mnogim carstvima i državama koje su vladale ovim prostorom. Od Dardanaca, Tračana, Ilira, Kelta, Rimljana, Avara, preko Bugarskog, Vizantijskog i Turskog carstva pa sve do I i II svetskog rata kada je bivao pod nemačkom okupacijom. Uticaji svih tih naroda ogleda se pre svega u kulturnom nasleđu grada. Ime grada potiče još od Kelta koji su se ovde naselili u 3. veku pre nove ere i naselje nazvali Naissa. Kroz vekove imena su manje-više bila slična (u zavisnosti od jezika): Naissus, Nais, Nasus, Nis, Niš. Niš je rodno mesto rimskog imperatora Konstantina Velikog, koji je rođen 276. godine, a istoriji poznat kao “prvi hrišćanski car”.

Brojni kulturno-istorijski spomenici Niša ukazuju na burnu prošlost grada koju su narodi i vladari ostavili za sobom:

Ni priroda nije štedela ovaj prostor pa mu je podarila sve kako biste uživali u nekoj od brojnih avantura. Termalni izvori Niške banje i lekovito blato korišćeni su još od davnina od strane Rimljana, a analizom je utvrđeno da ova voda pomaže kod lečenja srčanih i reumatskih bolesti. Jelašnička i Sićevačka klisura posebno su interesantne avanturistima i ljubiteljima prirode. Kao staništa brojnih retkih biljnih i životinjskih vrsta Sićevačka klisura se nalazi se pod zaštitom države kao Park prirode, dok su Jelašnička klisura i Suva planina zaštićene kao Specijalni rezervati prirode. Po okolnim planinama otkriven je veći broj speleoloških objekata, od kojih su najpoznatije Cerjanska pećina i pećinski sistem Jezava.

Za Niš se kaže da  je grad koji nikad ne spava. To potvrđuju događaji koji se održavaju tokom cele godine. Neki od njih su: Nišville, Bekstvo u prirodu,  Međunarodni sajam turizma i aktivnog odmora, Veliki letnji festival, Dani bureka, Likovna kolonija Sićevo, Nimus, Fimlski susreti…

Niš se nalazi na raskršću važnih evropskih puteva, pa tako međunarodni autoput E-75 koji ide preko Mađarske, kod Niša se račva u dva pravca: jedan vodi ka Makedoniji i Grčkoj, a drugi (E-80), ka zapadu prema Bugarskoj i Turskoj. Glavni grad Beograd je udaljen 237 km severno od Niša. Železnička mreža je takođe dobro razvijena i povezana sa glavnim gradom Srbije i Bugarske. Otvaranje aerodroma Konstantin Veliki omogućeno je bolje vazdušno povezivanje sa svetom u cilju bržeg razvoja inostranog turizma kao i razvoj ostalih privrednih grana.