Sombor

Sombor se nalazi na prostoru zapadne Bačke, u ravnici čije obale zapljuskuje Dunav i time deli Srbiju od Hrvatske. Teritorija opštine se prostire na 1.178 km²  na kojoj živi oko 86.000 stanovnika u 15 seoskih naselja i samom gradu. Etnički sastav stanovništva je veoma raznolik, po čemu se opština ističe. Najviše ima Srba, zatim Mađara, Hrvata, Bunjevaca...


Preteča današnjeg Sombora pominje se krajem 14. veka pod imenom Sveti Mihajlo (Sentmihalj) kao posed koji se nalazio u vlasništvu vlastelinske porodice Cobor. Početkom i tokom 15. veka ova porodica je bila jedna od najuticajnijih u ovim krajevima što je dovelo promene imena naselja u Coborsentmihalj. Ova porodica je podigla tvrđavu i kaštel, od kamena i drveta, a kasnije i manastir, što je naselje uzdiglo na viši položaj. Pred napadima Turaka tvrđava nije odolela te 1541. godine ovaj kraj biva pripojen Osmanlijskom carstvu. Srbi polako počinju da se naseljavaju i već 1534. u turskim defterima pominje se naselje pod imenom Sombor. Tek 1687. godine Sombor je oslobođen odnosno ulazi u sastav Austrijske carevine. Tako je vremenom naselje proglašeno za vojni šanac 1702. godine, a 1717. godine za vojničku varoš. Več 1749. Marija Terezija je potpisala povelju u kojoj se Sombor uzdiže u rang slobodnih i kraljevskih gradova. Time počinje i ubrzani razvoj grada, otvaraju se prve škole, crkve, apoteka, pošta, čitaonica… Razvoj grada se zasnivao na trgovini, zanatstvu, poljoprivredi. Međutim, nakon Prvog svetskog rata, usled nerazvijene industrije primećuju se znaci stagnacije, mnoge značajne ustanove su preseljene u Novi Sad, a tek 70-tih grade se prvi industrijski pogoni.

Za Sombor se kaže da je grad fijakera i čuvar stare tradicije. Kao grad kojeg karakteriše multiregionalnost, može se pohvaliti velikim brojem kulturnih i sakralnih spomenika. Samo neki od njih su:

Sombor se može pohvaliti i jednom od najočuvanijih ritsko-močvarnih područja na toku Dunava – Gornje Podunavlje, kao i lovištem Kozara koje se po brojnosti divljači i kvalitetu usluga ubraja u jedno od najboljih u Evropi.

U toku godine  u gradu i okolnim selima organizuju se mnogobrojne manifestacije i time održava tradicija, a i privlače turisti: Мeđunarodni Sajam Peradarstva, Veliko Bunjevačko prelo, Somus - Somborske Muzičke Svečanosti, Festival cveća, Somborski pozorišni maraton, Mikini dani – Smotra tamburaša u Bačkom Bregu, Festival Lemeški Kulen, Memorijal “Jovan Đuran“, Somborski kotlić, Vidovdanski dani vina u Riđici, Fijakerijada, Simonovićevi dani, Centralna Bunjevačka Dužionica, Slikarska Kolonija – Colorit, Berba grožđa u Riđici, Sto Fela Rakije Jugoslavije, Ravangrad Wine Fest.

Do opštine se može doći regionalnim putevima koji vode od Subotice i Novog Sada. Beograd je udaljen oko 180 km, kao i najbliži aerodrom Nikola Tesla. Takođe, na obali kanala Vrbas – Bezdan nalazi se privezište na „Tromeđi“ koji nudi mogućnost pristajanja brodova i njihovog privezivanja.