Zapadna Morava

Zapadna Morava predstavlja jednu od najdužih reka na teritoriji Srbije. Nastaje spajanjem Golijske Moravice i Đetinje kod Požege i nakon 308 km toka spaja se sa Južnom Moravom gradeći Veliku Moravu.


Ima kompozitnu dolinu, s obzirom da protiče kroz četiri kotline i jednu klisuru. Ovčarsko-Kablarska klisura predstavlja i najlepši deo njenog toka koji je zaštićen. Ovde su vremenom formirani meandri u obliku latiničnog slova S, između planine Ovčar i Kablar, zbog čega ih često nazivaju nakalemljenim odnosno uklještenim meandrima. U ovom delu uređene su planinarske staze, a i postoji nekoliko sportskih klubova koji organizuju terensko jahanje, paraglajding i razgledanje ptica.

Na reci su izgrađena dva veštačka jezera: Međuvršje i Ovčarsko-kablarsko koja su uređena za sportski ribolov i plovidbu brodom, kao i restoranima na obali jezera. Reka protiče kroz više naseljenih mesta: Čačak, Kraljevo, Kruševac i Ovčar banju, poznatu po lečenju reumatskih oboljena i kožnih bolesti, kao i brojne manastire smeštene u klisuri.

Tokom leta na reci održava veliki broj manifestacija i sportova na vodi, od kojih je najpoznatija Ovčarsko-kablarska regata i Plivački maraton.