Jezero Međuvršje

Na Zapadnoj Moravi, uzvodno od Čačka, na relativno kratkom rasotojanju, podignute su tri betonske brane i stvorena tri veštačka jezera. To su Parmeničko, Međuvršje i Ovčarsko-kablarsko. Jezero Međuvršje je najveće na Zapadnoj Moravi.


Betonska brana, iza koje je nastalo veoma lepo i po obliku neobično jezero, dugačka je 190 m i visoka 30 m. Zbog klisurastog sklopa terena širina jezera je od 50 do 300 m. Nadmorska visina jezera, pri maksimalnom vodostaju, je 273 m. Dužina jezera je 11,1 km. Zbog klisurastog skopa terena širina jezera je mala. Na pojedinim mestima manja je od 50 m, te jezero ima izrazito izdužen oblik. Pošto je nastalo u uklještenim meandrima Zapadne Morave i jezero “meandrira”.

Ribljih vrsta ima devetnaest. Dominiraju Cyprinidae (14 vrsta). Jezero nastanjuju amurski čebačok, uklija, babuška i američki oslić. U priobalju ima ptica močvarica (roda, gnjurac, veliki kormoran). Jezerska voda se koristi za proizvodnju električne energije u hidroelektrani „Međuvršje“. Na desnoj obali jezera uređena je staza za sportski ribolov na kojoj se održavaju međunarodna takmičenja ribolovaca.

Ovo jezero ima veoma povoljan položaj prema drugim turističkim motivima. Bogatstvo i raznovrsnost prirodnih i antropogeni turističkih motiva (Ovčarsko-kablarska klisura, Ovčar banja, planine Ovčar i Kablar, kao i veći broj manastira) u blizini ovog jezera pruža mogućnost za kompeksniji turistički doživljaj. Zahvaljujući Turističkoj organizaciji Čačak turisti imaju priliku da plove katamaranima po jezeru.