Kruševac

Kruševac predstavlja centar Rasinskog okruga. Leži u dolinama Zapadne Morave i Rasine, okružen planinama Kopaonik, Jastebac i Željin. Prostire se na 854 km² i obuhvata 101 naselje u kojima živi oko 145.000 stanovnika, dok u samom gradu živi oko 60.000. Opština se graniči sa opštinama Varvarin, Ćićevac, Ražanj, Aleksinac, Prokuplje, Blace, Brus, Aleksandrovac i Trstenik.


Nekada srednjovekovna srpska prestonica, danas grad bogate kulture i istorije, Kruševac polako postaje sve poznatija turistička destinacija. Legenda kaže da je ime dobio po kruškama koje su obilno rađale, dok pak druga govori o kamenu krušac koji je  vađen iz reke Morave i korišćen za građenje srednjevekovnog grada. Grad je prema istorijskim podacima  bio naseljen još u doba neolita. Međutim njegov uspon počinje u doba kneza Lazara, krajem 14. veka, koji ga je uveo u istoriju kao svoju prestonicu. Sagrađen je na severu, dalje od glavnih pravaca prodiranja turske vojske. Tokom Bitke na Kosovu 1389. godine, knez Lazar je pogubljen, a prestonica premeštena u Beograd. Polako je izgubio na značaju, a tokom I i II svetskog rata bombardovan je od strane neprijatelja. Tek posle 50-tih godina počinje da se oporavlja i da se razvija kao ekonomski, administrativni, kulturni, zdravstveni i obrazovni centar od značaja za Rasinski okrug i Republiku Srbiju.

Vidovdan, 28. jun, predstavlja Dan grada koji se obeležava kao dan Kosovskog boja, kada se svake godine, u crkvi Lazarici, daje pomen kosovskim, ali i svim drugim izginulim srpskim ratnicima u oslobodilačkim ratovima. Minuli vekovi i vladari ostavili su brojne kulturno-istorijske spomenike po čemu je danas grad prepoznatljiv na turističkom tržištu:

Od prirodnih vrednosti ističe se planina Jastrebac. Za Jastrebac se kaže da je najšumovitija planina u Evropi. Nekoliko manjih jezera, vidikovci i mistične priče privlače planinare da prošetaju uređenim stazama planine. Najpoznatije rute su do vidikovca Bele Stene (1.275 m), Maznice (1.140 m), Stracimira (1.390 m), ruta do stare crkve Sv. Petke, utvrđenja Gradac. Na planini se nalazi i rezervat prirode Prokop, zaštićen kako bi se očuvala izvorna šumska zajednica breze starosti do 70 godina, mešovita šumska zajednica breze i planinske bukve, i da bi se očuvala staništa prirodnih retkosti, naročito: riđi šumski mrav, mišar, šumska sova, kratkokljuni pužić, šareni daždevnjak, jež, veverica.

Na padinama planine nalazi se Ribarska banja i Specijalna bolnica u kojoj se leče svi oblici reumatizma, deformacije kičmenog stuba, kontrakture zglobova, stanja posle koštanih preloma  i operacija na kostima, hemiplegije, hemipareze.

Neke od manifestacija koje se održavaju u gradu i po okolnim selima su: Biberče, Zlatna kaciga, Kulturno leto, Belovodska rozeta, Pozorišni dani, Oktobarska izložba... Do grada se stiže autoputem E-75, a zatim magistralnim pravcem M-5. Železnička pruga takođe prolazi kroz grad i time ga povezuje sa većim gradovima u zemlji. Najbliži aerodrom je Konstantin Veliki u Nišu udaljen 80 km, dok je aerodrom Nikola Tesla u Beogradu udaljen oko 200 km.