Kraljevo

Kraljevo se nalazi na prostoru centralne Srbije u okviru Raškog okruga. Leži u kotlini između planinskih vrhova Goča, Stolova, Željina i Kotlenika, na prosečnoj nadmorskoj visini od 206 m. Površina opštine je 1.530 km² gde u 92 naseljena mesta živi oko 120.000 ljudi.


Daleka istorija ovog prostora nije u potpunosti istražena, ali neka arheološka otkrića ukazuju na postojanje naselja 2000 godine p.n.e. Sa dolaskom Rimljana ovi krajevi dobijaju na većem značaju zahvaljujući rudnom bogatstvu i termalnim izvorima. Za vreme vladavine Vizantije u 10. veku pominje se mesto Janok, gusto naseljen prostor u blizini današnjeg Konareva. Već u 11. veku ove oblasti ulaze u sastav prve srpske države Raške i imale su veoma važnu ulogu u privrednom, društvenom i najviše duhovnom životu Srba. U narednim vekovima izgrađeni su mnogi manastiri i crkve po čemu je ovaj kraj posebno poznat. Krajem 15. veka ova oblast pada pod vlast Turaka čime naselje dobija naziv Karanovac. Neizmenično su njime vladali Turci i Austrougari da bi početkom 19. veka bila okončana njihova okupacija. Ukazom kralja Milana Obrenovića 1882. godine Karanovac menja ime u Kraljevo, polako se razvija mada su godine tokom Prvog i Drugog svetskog rata donele sa sobom razaranja. Posle rata doživljava procvat, grade se mnoge fabrike, da bi danas predstavljao kulturni i privredni centar Srbije.

Kulturno-istorijski spomenici kojima grad može da se pohvali, kao i prirodne vrednosti su:

Manifestacije: Dani jorgovana, Narcisu u pohode, Veseli spust, Žički duhovni sabor, Likovna kolonija „Studenica“, Festival mladih frulaša Srbije, Smotra narodnog stvaralaštva dece Srbije.

Saobraćajni položaj grada je veoma povoljan. Dolinom Ibra vodi Ibarska magistrala iz pravca Beograda (180 km) sve do Novog Pazara gde se odvajaju putevi za Jadransko i Egejsko more. Prema Čačku i Užicu vodi železnička pruga Beograd – Barčime je grad povezan sa zapadnim delovima zemlje, a ka istoku pruga ide do Kragujevca i dalje dolinom Velike Morave. Najbliži aerodrom je Konstantin Veliki u Nišu udaljen 148 km.