Rtanj

Planina Rtanj se uzdiže iznad Sokobanje, u istočnom delu Srbije. Pripada Karpatsko-balkanskim planinama, a specifičan kraški reljef uticao je na stvaranje brojnih pećina, jama, uvala i škrapa po kojima je poznata. Najviši vrh je Šiljak sa visinom od 1.565 m. Njena severna strana je prekrivena šumama i pašnjacima, a južna je nešto siromašnija usled oticanja vode kroz krečnjak.


Planina je okružena velikim rekama: Nišavom na jugu, Velikom i Južnom Moravom na zapadu, Timokom na istoku i Crnom rekom na severu. Specifičan reljef uticao je da se jedan deo planine površine 4.997,17 ha proglasi Specijalnim prirodnim rezervatom. Voda koja ponire kroz krečnjak izbija po obodu planine a najpoznatiji izvori su u Sokobanji i selu Jošanica. Speleoloških objekata je puno, ali su za sada istražene samo 2 pećine i 10 jama. Fauna i flora Rtnja još uvek je nedovoljno proučena. Prve podatke o fauni ptica dao je Metvejev 1948. godine, te je utvrđeno prisustvo 89 vrsta ptica. Fauna sisara nije detaljno proučavana, a sporadični podaci ukazuju na 28 vrsta: jež, krtica, šumska rovčica, zec, veverica, lasica, kuna belica, zlatica, jazavac, divlja mačka, ris itd. Lekovite biljke od kojih se pravi rtanjski čaj je izuzetno popularan i koristi se za lečenje organa za disanje, varenje, bešike, bubrega, a posebno je poznat kao prirodni lek za potenciju.

Na samom vrhu nalazi se kapela posvećena svetom Đorđu izgrađena od kamena 1932. godine. Podigla ju je Greta Minh, supruga Julijusa Minha. Devedesetih godina porušena je od strane razbojnika koji su tragali za blagom. Veliki broj legendi vezuje se za planinu a jedna od njih govori o čarobnjaku koji je živeo u dvorcu i čuvao okolinu. Jednog dana se planina iznenada podigla a čarobnjak i njegov dvorac su ostali pod zemljom. Priča da je u dvorcu postojalo ogromno blago donela je nevolje te je kapela na vrhu više puta rušena od strane tragača za blagom. Još interesantnije su priče vezane za paranormalne pojave i vanzemaljce, te već godinama privlači brojne naše i svetske naučnike.

Rtanj je izuzetno posećen od strane planinara, a posebno tokom Vidovdana kada se organizuje noćni uspon do samog vrha kako bi se dočekao izlazak sunca. U blizini je i jedno od najpoznatijih banjskih lečilišta Sokobanja i Bovansko jezero. Lovište “Rtanj” nalazi se u blizini magistralnog puta Boljevac - Paraćin i zahvata površinu od 6.368 ha. Najčešće vrste životinja koje se love su vuk, lisica, srna i divlja svinja.