Bovansko jezero

Bovansko jezero nalazi se deset kilometara od Aleksinca, 12 kilometara od Sokobanje, odnosno 240 kilometara od Beograda. Jezero je veštačka akumulacija nastala gradnjom brane sa zadatkom da zadrži nanose brdskih i planinskih reka, a istovremeno da akumulira velike količine vode. Dugo je 8 km, najveća širina mu je 500 m, a dubina 50 m. Blizina banjskih lečilišta i planinsko okruženje čine Bovansko jezero pravim biserom turističke ponude aleksinačkog kraja.


Bovansko jezero pripada grupi veštačkih jezera, nastalo je pregrađivanjem Sokobanjske (Aleksinačke) Moravice u srednjem delu njenog toga, nedaleko od sela Bovan i Bovanske klisure. Osnovni građevinski i hidrotehnički radovi izvođeni su krajem sedamdesetih godina XX veka. Posao je trebao da bude zavšen 1982. godine, ali je sve urađeno sa velikim zakašnjenjem.

Ovo jezero je omiljeno izletište stanovnika Aleksinca, ovde se okuplja i veliki broj ribolovaca. Za ribolovce je zanimljiva činjenica da je na ovom jezeru sredinom avgusta 1997. godine ulovljen som težine 20 kg i som kapitalac 37 kg. U novije vreme najbolji među pecarošima mogu se pohvaliti ulovom soma od čak 60 kilograma. Riblji fond ovog jezera je veliki, tako da se ovde mogu naći i druge vrste: smud, šaran, amur, tolstilobik, grgeč, klen, deverika, bodorika, beovica.

Na ovom jezeru je zabranjena upotreba motornih čamaca, na taj način se jezero štiti od buke i zagađenja. Na jezeru se mogu iznajmiti pedaline a osim toga Bovansko jezero pogodno je za ljubitelje veslanja i jedriličare. Godišnje dva puta, u aprilu i septembru održava se jedriličarska regata „Bovan“.