Raška

Opština Raška nalazi se u jugozapadnom delu Srbije, u okviru Raškog okruga. Leži na ušću istoimene reke u reku Ibar, na obroncima planina Golije i Kopaonik. Centar opštine je gradsko naselje Raška sa oko 26.000 stanovnika. Njemu pripadaju i 58 seoska naselja kao i dva gradska: Baljevac i Jošanička banja. Kao deo stare srednjovekovne države Nemanjića brojne legende i mitovi vezuju se za ovaj kraj, a svedoci prošlosti mogu se videti na takoreći svakom koraku  i govore o životu ljudi koji su nekada živeli ovde.


Istorija ove oblasti počela je još u doba Rimljana kada su krenuli sa kolonizacijom Ibarske doline. Arheološki lokaliteti Nebeske stolice i Dobrnjac potvrđuju dokaze o tome. U 12. veku Nemanjići su ovde osnovali prvu srpsku državu. Raška je postala centar kulture kroz koju su prolazili svi trgovački putevi. Dolaskom Turaka, sedište države se prebacuje u Novi Pazar. Status varošice dobila je 1845. godine zahvaljujući političaru Iliji Garašaninu. Ratovi posle 1912. godine nisu zaobišli grad, kao i mnogo druge u Srbiji, te je posleratni period tekao usporeno. Minuli vekovi ostavili su iza sebe bogato kulturno nasleđe koje se žitelji trude da očuvaju kroz organizovanje raznih manifestacija: Dani Jelene Anžujske, Raške duhovne svečanosti, Gradački susreti, Dani vrganja, Dani borovnice, Orijentiring, Ilionski dani, Regata tvrđava. Brojni kulturno-istorijski spomenici krase ovaj deo Srbije:

Na obroncima Kopaonika, na 555 m nadmorske visine leži Jošanička banja sa 5 izvora lekovite vode temperature od 36°C do 78°C. Za ljubitelje prirode uređena su brojna izletišta: Ada Bistro, Kadijevac, Đorov most, Barska reka, Izvorak, Česta vrela. Opština je dobro povezana sa okolnim naseljima i gradovima. Dolinom Ibra vodi Ibarska magistrala od Beograda 253 km, koja se deli u više krakova i vodi ka Crnoj Gori i Kosovu i Metohiji, kao i pruga Beograd - Kraljevo - Kosovo Polje - Skoplje. Najbliži aerodrom je u Nišu, Konstantin Veliki, udaljen oko 160 km.