Put vina Oplenac

Proizvodnja vina na pobrđima Rudnika, Venčaca i Kosmaja počela je još u doba Rimljana. Oni su prvi doneli vinovu lozu, zasadili je na obroncima Fruške Gore i dalje širili kulturu gajenja vinove loze u ostalim delovima Srbije. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja datiraju iz putopisa De la Brokijera iz 1432. godine, činovnika na dvoru Filipa III Dobrog.


Poznato je da je Despot Stefan Lazarević početkom XV veka često odlazio u lov na Kosmaj i tamo probao vina koje su stanovnici tih krajeva pravili. Presudna godine je bila 1903. kada je u selu Banje osnovana Venčačka vinogradarska zadruga i podrum vina kraljeva Petra i Aleksandra Karađorđevića. Tada je u Topoli bilo oko 1500 ha vinograda. Zadruga se upornim radom izdvojila u Evropi po kvalitetu vina i vremenom počela da proizvodi konjak i šampanjac.

Kralj Petar I je paralelno sa izgradnjom dinastičkog mauzoleja tražio da se izgradi mali podrum u kome se čuvalo vino. Kasnije Kralj Aleksandar I nastavlja tradiciju, donosi kvalitetne sorte sa područja Francuske koja sve više postaju prepoznatljiva na tržištu.

Pogodna klima i zemljište tipa smonica, gajnjača, daju izvanredne uslove za gajenje vinove loze. Najpoznatije sorte koje se gaje su prokupac, vranac i smederevka.

Šta videti?

Manastir Nikolje

Manastir Voljavča

Manastir Blagoveštenje

Vinogradareva kuća

Kuća Kralja Petra I

Karađorđev grad

Crkva Sv. Đorđa

Park Oplenac

Risovačka pećina

Bukovička banja

Manifestacije: Festival šumadijskih vina (jun), Oplenačka berba grožđa (oktobar), Đurđevdanski dani vinara i rakije (maj)