Park Oplenac

Park šuma Oplenac nalazi u centralnoj Srbiji, u opštini Topola i predstavlja zaštićeni park-muzej dinastije Karađorđević. Nalazi se na samom vrhu liste mesta koja se trebaju posetiti u Srbiji. Kada je došao na presto 1903. godine, kralj Petar I (1844–1921) je ovde podigao mauzolej porodice Karađorđević - crkvu Svetog Đorđa, čija je unutrašnjost prekrivena mozaicima. 


Sa 40 miliona obojenih kockica, koje poseduju 15 hiljada nijansi različitih boja, ispisane su kopije najlepših fresaka iz 60 srpskih manastira. Ova zadužbina predstavlja svojevrsnu antologiju srpskog srednjovekovnog freskoslikarstva. U njoj je smeštena i porodčna kripta u kojoj se nalaze grobnice 22 člana dinastije Karađorđević. Kuća kralja Petra I na Oplencu pretvorena je u galeriju slika vezanih za život ove dinastije. Uz nju se nalaze vila jugoslovenskog kralja Aleksandra I Karadjordjevića (1888 - 1934) i vila kraljice Marije (1900 - 1961).

Kamenito brdo Oplenac, u srcu Šumadije, obraslo je krivim šumama hrasta (Quercus). Naziv Oplenac potiče od reči oplen - delova seljačkih kola, koji se prave od ovih šuma. Obližnje mesto dobilo je ime po drvetu topola (Populus alba), dok naziv Šumadija znači zemlja šume. Sve to ukazuje da je ovo predeo koji obiluje raznovrsnom vegetacijom i plodovima. Šuma se odlikuje još i visokim borovima (Pinus nigra), jasenom (Fraxinus), lipom (Tilia) i Pančićevom omorikom (Picea omorika).

Istorija Topole je ujedno istorija moderne srpske države. Proslavio ju je Karađorđe Petrović (1762 - 1817), vođa Prvog srpskog ustanka (1804 - 1813), koji je ovde uspostavio glavno sedište dela Srbije koje je bilo oslobođeno od Turaka. Topola još uvek odiše tradicijom, odolevajući modernoj arhitekturi. Za vreme dinastije Obrenovića, 1877. godine srušen je Karađorđev utvrđeni grad čije ostatke iz ustaničkog vremena predstavljaju crkva Presvete Bogorodice koju je sagradio Karađorđe, kao i Konak sa kulom, pretvoren je u muzej njegovih ličnih stvari i oružja iz tog vremena. Život i delo vožda Karađorđa predstavlja simbol borbe za slobodu srpskog naroda. Zapušteni grad unapredio je kralj Petar I, kada je započinjao izgradnju mauzoleja. Zanimljivo je da je Topola, odmah posle Beograda, prva dobila savremeni vodovod i električnu centralu.

Oplenac dominira ovim delom Šumadije i sa njega se pruža pogled na okolinu na sve četiri strane sveta. Ovaj prostor je još od XV veka bio poznat po kvalitetnoj vinovoj lozi i odličnim vinima. Na njegovim padinama nekada su bili zasadi Karađorđevih vinograda i voćnjaka, a danas se ovaj kraj naziva „prestonicom srpskih čokota“. U Kraljev podrum u Topoli, koji obuhvata dva sprata ispod zemlje, nalazi se i bačva vina od 4000 litara iz vremena osnivanja. Ovaj kraj poznat je i po višedecenijskoj manifestaciji „Oplenačka berba“, koju je ustanovio knez Aleksandar Karađorđjević (1806 - 1885) u XIX veku, i predstavlja svetkovinu koja se održava svake godine u oktobru. Nalazi se na magistralnoj saobraćajnici Beograd - Kragujevac. Do memorijalnog parka se može doći automobilom, autobusom ili biciklom. Njegova udaljenost od Beograda oko 75 km, Kragujevca 40 km, Gornjeg Milanovca 40 km, Aranđelovca 13 km. U neposrednoj blizini nalaze se spomenici prirode: pećina Risovača i park Bukovačke banje.