Kosmaj

Planina Kosmaj je jedna od omiljenih planina Beograđana, koja je svoje mesto u srcima mnogih zauzela kako svojim istorijskim značajem i kulturnim nasleđem, tako i bujnom vegetacijom i prijatnom klimom. Kao planina sa najnižim vrhom u Šumadiji, 628 m nadmorske visine, zbog svog geografskog položaja i blizine srpske prestonice, postala je omiljeno izletište i mesto za odmor i rekreaciju mnogima.


Ova planina je veoma bogata rudama, od kojih je najznačajnija gvožđe, za čiji su pronalazak zaslužni Rimljani, zahvaljujući kojima je staro ime koje je poticalo od reci Cos-šuma i Mai-planina, poprimilo novi naziv Casa Maiac-stanište boginje Maje. Pored bujne vegetacije, livada i pašnjaka, duž staza  koje vode ka vrhovima  planine, često se mogu sresti i brojne životinjske vrste poput zečeva, fazana, prepelica.

Zbog prirodnih i antropogenih vrednosti, proglašena je za Predeo izuzetnih odlika površine 3.514,50 ha. Ovde živi 51 vrsta sisara, veliki broj insekata i 96 vrsta ptica. Manastir Tresije i Pavlovac su, pored Spomenika koji je posvećen Kosmajsko-posavskom partizanskom odredu, najznačajnije i najprivlačnije obeležje ovog zaštićenog prirodnog dobra.