Kragujevac

Kragujevac predstavlja privredni, kulturni, industrijski i zdravstveni centar Šumadije. Prostire se na površini od 835 km² na kojoj živi oko 180.000 stanovnika u 57 naseljenih mesta. Grad se razvio na obalama reke Lepenice, u podnožju Rudnika, Crnog vrha i Gledićkih planina.


Istorija grada je veoma bogata i počinje još u praistorijsko doba. Pod današnjim imenom spominje se prvi put 1476. godine nakon dolaska Turaka. Naselje je vremenom počelo da se razvija i naseljava Turcima, sve do sredine 18. veka kada počinje naseljavanje hrišćana. Procvat doživljava od 1818. kada je na Đurđevdan 6. maja proglašen prestonicom obnovljene Srbije zahvaljujući knezu Milošu Obrenoviću i tada počinje osnivanje različitih institucija: škola, gimnazija, apoteka, muzej, biblioteka, teatar, prve novine. Preseljenjem prestonice u Beograd 1841. godine počinje stagnacija Kragujevca. Međutim, između dva svetska rata dolazi do razvoja vojne industrije i proširenja naselja, ali Drugi Svetski rat prekida započet razvoj. Posle rata nastupa period obnove, a Kragujevac postaje  jedan od vodećih i razvijenih centara autoindustrije i visoke tehnologije Jugoistočne Evrope.

Danas se Kragujevac može pohvaliti bogatom i očuvanom kulturnom baštinom i prirodnim resursima koji omogućavaju razvoj više vrsta turizma: verskog, kulturnog, lovnog, seoskog, manifestacionog, rekreativnog itd. U pogledu kulturnih resursa, u Kragujevcu možete videti:

Ni prirodni resursi ne zaostaju za kulturnim. Po okolnim planinama – Rudnik, Crni vrh, Gledićke planine, možete se upustiti u rekreativnu šetnju i planinarenje. Za ljubitelje jahanja u selu Kutlovu postoji ergela konja, kod je kod jezera Šumarice izgrađen Avantura park. Kragujevac se može pohvaliti i prvim javnim akvarijumom u Srbiji koji se prostire na preko 500 m² i u kome možete videti živi svet kopnenih voda Balkanskog poluostrva i tropskih područja.

Isto tako, ljubitelji lova mogu da uživaju u lovu i posmatranju divljači u jednom od dva lovišta koje se nalaze na teritoriji opštine: Lepenica i Srebrnica. U zavisnosti od nadmorske visine, vrste koje mogu da se love su zec, prepelica, muflon, fazan, gugutka, divlja guska, divlja svinja, srneća divljač.

Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju, do Kragujevca se može stići iz više različitih pravaca. Od Beograda i Niša vodi autoput E75, a zatim preko Batočine putem IB reda broj 15. Od Jagodine preko Rekovca ide Državni put II reda broj 170. Gornji Milanovac je povezan Državnim putem II reda broj 176 preko Vraćevšnice, a Novi Pazar i Kraljevo državnim putem IB reda broj 15.