Muzej Jadra

Muzej Jadra iz Loznice osnovan je 1987. godine (u godini obeležavanja dva veka od rođenja Vuka Karadžića) i smešten  u zgradi "stare apoteke" jedne od najlepših zgrada sagrađenih početkom 20. veka (1906.) u Loznici.


Muzej je zavičajnog tipa i nalazi se između 4 lozničke srednje škole i u blizini 3 osnovne, što čini prednost koju ima malo koji muzej u Srbiji. Stalna postavka Muzeja Jadra urađena je 1987.godine a dopunjena je 2007. Ono što je najvrednije i najznačajnije je da je muzej mesto okupljanja, mesto znanja i aktivnog odnosa, pre svega mladih ljudi, prema sebi, i razvoju svojih intelektualnih  i emotivnih  osobina.

Svaka postavka i svaka izložba, bila ona istorijska, arheološka ili umetnička, ima samo jedan cilj, da privuče pažnju učenika i posetilaca i da ih podstakne da razmišljaju svojom glavom.

Kraj Jadar, poznat je po Vuku Karadžiću, Jovanu Cvijiću, po azbuci i ćirilici, po velikim i krvavim bitkama za slobodu u ustancima i ratovim, po zanatima i prelepim narodnim nošnjama, po pesmi i umetnicima, po sjajnim dometima naših učenika, po lepoti naših devojaka, po reci Drini, planini Gučevo, banji Koviljači.

 

Adresa: Pašićeva br. 25, 15300 Loznica

Tel: 015/875 422

E-mail: [email protected]

http://www.ckvkaradzic.org.rs/cir/oj_muzej_jadra.html