Jezero Perućac

Jezero Perućac pripada grupi veštačkih jezera, nalazi se na desnoj obali Drine, u opštini Srebrenica u Bosni i Hercegovini i opštini Bajina Bašta u Republici Srbiji. Jezero obavija planinu Taru.


Nastalo je zbog potrebe za izgradnjom hidroelektrane Bajina Bašta, pregrađivanjem reke Drine. Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 290 m.

Obale ovog jezera su izuzetno strme, tako da plićak gotova da i ne postoji, dubina na samo par metara od obale iznosi od 3 m pa čak i do 8 m. Maksimalna temperatura vode iznosi 22°C, tako da kupališna sezona na ovom jezeru traje dva meseca (jul i avgust).

Jezero Perućac je pravi raj za pecaroše, vode ovog jezera bogate su šaranom, lososom, mrenom, somom, klenom.

Turstičku vrednost ovog jezera znatno povećava blizina Nacionalnog parka Tara kao i brojne druge prirodne lepote. Na samo 10-ak kilometara od Bajine Bašte nalazi se reka Vrelo koja je dugačka svega 365 m, što ovu reku čini jednom od najkraćih u svetu. Reka Vrelo poznato je i po svojoj čistoj i bistroj vodi kao i po kratkom ali izuzetno lepom vodopadu. U neposrednoj blizini ovog jezera nalazi se i Mokra Gora kao i Šarganska osmica.

Šarganska osmica predstavlja muzejsko-turističku železnicu na relaciji Mokra Gora - Šargan - Vitasi, obnovljene deonice stare pruge Užice - Višegrad - Sarajevo. Izuzetno iskustvo za turiste čini vožnja vozom “Nostalgija”. Veliko uživanje predstavlja i vožnja brodom po ovom jezeru.

Manifestacija Drinska regata je turističko-rekreativna manifestacija koja se održava u julu od Perućca do Rogačice na dužini od 25 km.