Dvorac Hadik

Dvorac Hadik nalazi se u mestu Futog, u Južnobačkom okrugu, udaljenom 12 km od Novog Sada. Sagradio ga je grof Andreas Hadik, austrijski feldmaršal i predsednik Dvorskog ratnog saveta u Beču, 1777. godine po projektu Franciscusa de Paola Manetha.


Iako je jedan od najstarijih u Vojvodini do danas na njemu nije bilo bitnijih izmena. Zgrada je spratna i ima pravougaonu osnovu. Na glatko malterisanoj fasadi nalaze se ravnomerno raspoređeni prozori, a na glavnoj i velika terasa koja je oslonjena na stubove od kovanog gvožđa. Nešto kasnije dozidani su bočni aneksi staklene bašte. Početkom XX veka prokopan je tunel koji je povezivao dvorac i katoličku crkvu „Srce Marijino“ smeštenu u neposrednoj blizini. U podrumu se nalazio zatvor čiji je najpoznatiji zatvorenik bio komandant austrougarskih trupa u Prvom svetskom ratu feldmaršal August fon Mekenzen.

U periodu od 1805. do 1922. godine dvorac je bio u vlasništvu grofovske porodice Kotek. Navodno je u ovom dvorcu Johan Štraus Mlađi 1867. komponovao čuveni valcer „Na lepom plavom Dunavu“, dok je preko Dunava gledao na Srem. U dvorcu su 1914. godine, nekoliko dana pre atentata u Sarajevu, boravili  nadvojvoda Ferdinand i njegova supruga Sofija. Posle 1922. godine menjao je nekoliko vlasnika, a danas se u njemu, nakon što je 2001. godine proglašen spomenikom kulture, nalazi srednja poljoprivredna škola sa domom učenika.

 

Vladimir Lukić
dipl. istoričar