Belocrkvanska jezera

Bela crkva je gradsko naselje koje se nalazi u Južnom Banatu. Oko 100 km je udaljeno od Beograda. Jugozapadno od ovog grada, u neposrednoj blizini, nalaze se Belocrkvanska jezera. Ovu grupu jezera čine 5 jezera – Glavno jezero, Novo jezero, Malo jezero, Vračevgajsko jezero, Šaransko jezero i Šljunkara, koja su nastala iskopavanjem šljunka.


Zbog svoje prozirne boje vode, peskovitih i šljunkovitih obala, ova jezera su pogodna za kupanje, izlete i rekreaciju.

Najveće je Glavno jezero, koje ima igralište za vaterpolo, tuševe, skakaonice. Na ovom jezeru se održava manifestacija „Lov na soma kapitalca“, po sećanju na upecanog soma teškog 68 kg, takođe se organizuje kulinarsko takmičenje, kao i kulturno umetnički program.

Ostala jezera su takođe uređena, jedino je Šaransko jezero neurbanizovano i predstavlja potpuno prirodan ambijent. Šaransko jezero je bogato ribom i pogodno je za ribolov. Postoji uređeno kamp naselje na Vračevgajskom jezeru, i ono može da primi oko 200 turista. 

Turstičku vrednost ovih jezera pojačava blizina Vršca, gde se pored znamenitnosti ovog grada, može posetiti i manastir Mesić. Za ljubitelje lova organizuje se program lova na visoku divljač u Deliblatskoj peščari.