Vršac

Vršac se nalazi na prostoru severoistočne Srbije, tačnije u AP Vojvodini. Smešten je na obroncima Vršačkih planina koje predstavljaju međunarodno stanište ptica u Evropi i koje su zakonom zaštićene kao Predeo izuzetnih odlika. Opština se prostire na površini od 801 km² sa 24 naseljenih mesta u kojima živi oko 54.000 stanovnika. Graniči se sa opštinama Kovin, Bela Crkva, Alibunar i Plandište. Administrativno pripada južnobanatskom okrugu.


Istorija ovog prostora počinje 5.000 godina p.n.e., u doba neolita kada nastaju prva naselja. Tračani, Kelti, Skiti, Rimljani, Avari i drugi narodi naseljavali su ove oblasti, a sa dolaskom Slovena u 7 - 8. veku naselja dobijaju stalni karakter. Tokom više vekova ovim oblastima vladali su neizmenično Mađari i Srbi. Tako je u 15. veku Đurađ Branković podigao Vršačku kulu i time povezao svoja utvrđenja južno od Dunava u jedan čvrst odbrambeni sistem. Kasnije Ugarska zauzima ove prostore  da bi Turci 1552. godine opustošili grad i vladali njime sve do 1716. Njih je proterao vojskovođa Eugen Savojski, čime Vršac ulazi u sastav Tamiškog Banata, da bi 1718. postao sedište novoosnovanog Vršačkog distrikta. Time počinje nov period razvoja naselja. Doseljavaju se Nemci, Francuzi, Italijani kao i Srbi i to uglavnom trgovci, zanatlije i vinogradari, otvaraju se prve škole, a mnoge građevine iz tog doba sačivane su do danas.  Prvi i Drugi svetski rat doneli su sa sobom velika razaranja i žrtve da bi tek osamdesetih godina počeo da izlazi iz krize i razvija se u pozitivnom smeru.

Vršac spada u jedne od najstarijih gradova u Srbiji. Burna prošlost ostavila je za sobom bogato nasleđe u domenu kulture i umetničkog života:

Vršačke planine predstavljaju pravu rekreacionu zonu s obzirom da pružaju mogućnosti bavljenja lovom, ribolovom, paraglajdingom, a zbog bogatstva ornitofaune 2000. godine su postale međunarodno značajno stanište ptica u Evropi (IBA). Na obodu grada nalazi se veštačko jezero površine 32.000 m² – prava oaza u vrelim letnjim danima. Svoje bogato prirodno i kulturno nasleđe grad pokušava da prikaže kroz organizaciju brojnih manifestacija, od kojih su mnoge vezane za proizvodnju vina po čemu je grad i poznat: Dani berbe grožđa, Vršački venac, Vinofest, Pozorišna jesen, Praznične đakonije.

Vršac odlikuje veoma dobra povezanost sa okolnim gradovima. Od glavnog grada Srbije udaljen je svega 85 km (autoput E-70). Granica sa Rumunijom je svega 14 km istočno od grada (granični prelaz Vatin), dok železnica vodi od Beograda preko Vršca, Temišvara do Bukurešta. Najbliži aerodrom je Nikola Tesla u Beogradu.