Banja Palić

Na krajnjem severu Srbije, u prostranoj Bačkoj, nalazi se najveće eolsko jezero naše zemlje – Palićko i pored njega istoimena banja. Sa tradicijom dugom preko 160 godina, banja i jezero predstavljaju jedan od najposećenijih turističkih centara.


Istorija razvoja Palića kao banjskog centra počinje 1845. godine kada je izgrađeno prvo toplo kupatilo, a nekoliko godina kasnije počinje ozbiljnija gradnja. Prva hemijska analiza vode iz jezera urađena je 1856. godine kada je utvrđena da je voda slana. Period tokom ratova nije pogodovao razvoju banje pa je tek 1978. godine iskopana prva bušotina termomineralne vode na Paliću, a 1984. otvoren Termalni bazen.

Voda Palićkog jezera je sumporovita, alkalna i murijatična sa temperaturom oko 25°C. U svom sastavu ima i litijum i rubidijum, a mineralni mulj sadrži stroncijum, te veoma pogoduju lečenju reumatskih i nervnih oboljenja.

Medicinske indikacije:

  • Razni oblici reumatizma (hronični, akutni)
  • Kožna oboljenja (infekcije, ekcemi)
  • Bolesti digestivnog trakta
  • Nervna oboljenja
  • Ginekološki problemi
  • Problemi sa kičmom (išijas).

Lečenje u Banji se obavlja pijenjem lekovite vode, kupanjem u zagrejanoj vodi i blatnim oblogama, kao i elektroterapijom i masažama.

Do nje se može doći auto-putem E-75, ili vozom, železnicom Beograd - Subotica. Od Subotice je udaljena 7 km, Novog Sada 105 km i Beograda 180 km. Posetioci mogu da učestvuju u  brojnim zabavno-sportskim aktivnostima poput jedriličarenja, ribolova, kupanja i veslanja na jezeru. Postoje i brojni restorani nacionalne kuhinje. U blizini je i Subotica, grad bogate istorije, i Ludaško jezero, Specijalni prirodni rezervat.