Banja Ljig

Banja Ljig je nalazi na teritoriji istoimene opštine Ljig u Kolubarskom okrugu. Okružena je šumovitim obroncima planina Rajac (848 m) i Rudnik (1.132 m) i leži na nadmorskoj visini od 152 m. Grad Ljig i sama banja smešteni su u dolini istoimene reke, pritoke Kolubare.


Razvoj ovog područja ne seže u daleku prošlost. Početkom 20. veka izgrađena je pruga Lajkovac - Gornji Milanovac, škola, crkva. Rimljani su prvi otkrili lekovite izvore, ali ne postoje značajniji podaci koji ukazuju da korišćenje ovih izvora tokom srednjeg veka.

Mineralna voda je mnogo kasnije otkrivena 1985. godine. Danas izbija iz više izvora, temperature  32,7°- 55° C. Na osnovu istraživanja utvrđeno je da sadrži veliki broj elemenata poput: gvožđa, natrijuma, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, mangana.

Medicinske indikacije:

  • Reumatska oboljenja
  • Bolesti perifernih krvnih sudova
  • Razna posttraumatska stanja koštano-zglobnog aparata
  • Neke kožne bolesti poput psorijaze i ekcema
  • Oboljenja gastrointestinalnog trakta
  • Neuropsihijatrijske bolesti.

Lečenje se obavlja kupanjem i pijenjem lekovite vode u Specijalizovanom zdravstvenom centru u kome se vrše medicinske usluge: ultrazvučni pregled abdomena, analiza rendgenskih snimaka na negatoskopu, hematološke analize u opremljenoj laboratoriji i EKG, elektroforeze, galvanizacije, fizikalne-kinezi terapije, elektrostimulacije, magnetne terapije, kratkotalasne dijametrije…

Banja ima veoma dobar saobraćajni položaj, s obzirom da se nalazi u centralnom delu Srbije. Do nje se može doći Ibarskom magistralom iz svih prvaca. Od Valjeva je udaljena 35 km, Gornjeg Milanovca 40 km, Čačka 80 km i Beograda 70 km. Boravak u banji posetioci mogu da upotpune obilaskom planine Rajac, grada Valjeva, skijaškog centra Divčibare, manastira i seoskih domaćinstava.