Bačka Palanka

Bačka Palanka spada u jednu od većih opština AP Vojvodine. Zahvata površinu od 577 km² sa 14 naseljenih mesta u kojima živi oko 61.000 stanovnika. Leži u takoreći aluvijalnoj terasi Dunava između 70 i 90 m nadmorske visine te je sav prostor obrastao barsko-šumskom vegetacijom. Opština se graniči sa opštinama Bač, Bački Petrovac, Vrbas, Odžaci, Šid, Beočin i Sremska Mitrovica, dok je južno opština Vukovar u Hrvatskoj. Administrativno pripada Južnobačkom okrugu.


Prva naselja se podižu u 11. veku kada dolaze Srbi i Ugari. Mada arheološki nalazi govore da su ljudi od praistorije naseljavali ove prostore. Sa dolaskom Turaka u 16. veku naselje polako postaje pusto, da bi nakon Karlovačkog mira potpisanog 1699. godine Turci napustili ove teritorije i ponovo se naseljava srpsko, nemačko, slovačko i mađarsko stanovništvo. Tako da danas u opštini žive pripadnici nekoliko nacija.

Bačka Palanka je prava destinacija za sve one koji žele da uživaju u prirodi. Vremenom je reka Dunav formirala brojna jezera, bare, mrtvaje,  koje su danas stanište velikog broja biljnih i životinjskih vrsta, a mnoge su čak zaštićene kao prirodna dobra:

Tu su i brojna izletišta i uređene plaže na kojima se tokom leta okuplja veliki broj ljudi, održavaju manifestacije, ili pak lovi riba. Kulturno nasleđe nimalo ne zaostaje za prirodnim:

Manifestacije koje na interesantan način prikazuju kulturu, tradiciju i običaje iz ovog kraja su brojne: Palanačko kulturno dvorište, Etno šor, Dani žita, Konjičke trke, Študrl fest, Dani piva, Pivnički kotlić, Dani Abraševića, Pitarijada, Ovčarski dani, Dunavski bar, Festival dramskih inscenacija domaćih autora „DIDA“.

Najvažniji putni pravci vode iz Beograda ka Novom Sadu, preko opštine i dalje ka Baču i Somboru, i iz Subotice ka Bačkoj Topoli, Vrbasu, sve do opštine. Takođe, tu je i pruga Novi Sad – Odžaci – Sombor koja prolazi kroz Bačku Palanku. Najbliži aerodrom je Nikola Tesla udaljen 105 km. Posebno se izdvaja dunavska biciklistička staza EURO VELO 6 koja povezuje gradove i naselja od Atlanskog okeana do Crnog mora.