Ada Ciganlija

Ada Ciganlija predstavlja poznato kupalište nastalo na obali reke Save i smešteno na teritoriji grada Beograda. Sam naziv odnosi se na rečno ostrvo koje je nastalo na četiri kilometara udaljenosti od ušća reke Save u Dunav. 1821. godine knez Milloš Obrenović  je ostrvo proglasio državnim dobrom i tako je ostalo i do dan danas. 


Tokom 1967. godine desni rukavac reke Save je pregrađen tako da je Ada postala poluostrvo, okruženo  rekom Savom sa jedne strane i Savskim jezerom sa druge strane. Ceo prostor zauzima površinu od 800 ha koje zahvaljujući očuvanoj prirodi predstavlja stanište brojnih vrsta ptica, insekata, gmizavaca i vodozemaca.

Smatra se da naziv Ade Ciganlije potiče od keltske reči “singa” - ostrvo i “lia” - podvodno zemljište,  što se ustvari odnosi na vodostaj Save. Kada ja nizak vodostaj onda nosi naziv Singa, a pri visokom vodostaju je Lia. Dužina jezera je oko nekih 4,2 km, a prosečna širina oko 200 m.

U jezeru žive razne vrste vodozemaca, koji ne predstavljaju opasnost po ljude. Oko jezera smešten je veliki broj objekata za sport i rekreaciju, sportski klubovi, šljuknovita plaža opremljena kompletnom infrastrukturom, brojni kafići i restorani. Pored toga ovde se nalazi i marina “Ada Ciganlija” i parking prostor za posetioce, kao i brojne staze za pešake i bicikliste. Sa preko 50 sportskih terena Ada Ciganlija pruža odlične mogućnosti za održavanje raznih sportskih takmičenja, te zbog toga i nosi naziv Beogradsko more. Tokom kupališne sezone na plaži su svakodnevno prisutne spasilačke i lekarske službe, kao i policija koja brine o bezbednosti posetilaca.