Zlatibor

Zlatibor je planina zlatnih borova sa najvišim vrhom Tornikom (1.496 m), nalazi se u jugozapadnom delu Srbije, na oko 200 km od Beograda. Prostire se na površini od 1000 km² i obuhvata četiri opštine – Novu Varoš, Čajetinu, Priboj i Užice. Zlatibor je planina neverovatne lepote. Turistički centar ‘’Kraljeva voda’’ ime je dobio po srpskom kralju Aleksandru Obrenoviću, na čiju inicijativu je krenulo uređenje Zlatibora. 


Zlatibor je bogat brojnim pećinama i jamama, sa mnoštvom vodopada i izvora. Među najpoznatijim pećinama su Stopića i Potpećka, dok je vodopad u Gostilju jedan od najlepših u Srbiji. Pored Specijalnog rezervata prirode Uvac, svakako treba obići i ‘’gorski biser Zlatibora’’ – jezero Ribnica. Pored svoje lepote ovo jezero služi za vodosnabdevanje Čajetine i Zlatibora. Bogato je ribom samim tim privlači brojne ribolovce, a idealno mesto je u letnjem periodu gde možete uživati u plivanju. Sa vidikovca Gradina koji je 2017. godine uređen moguže je pola Zlatibora i varoš Čajetinu zahvaljujući panoramskom teleskopu.

Planinska klima koju Zlatibor ima izuzetna je za tretiranje raznih  bolesti, alergija i problema sa disajnim putevima. Prirodni lekoviti faktori su veoma čist vazduh, nizak vazdušni pritisak i bogatstvo sunčeve svetlosti. Pored zdravstvenog turizma, sportskih kampova, sportskih škola koje se održavaju čitave godine, Zlatibor je jedan od najpoznatijih skijaških centara pogodan za početnike, a takođe i za iskusne skijaše. Zlatibor je nekada bio sav pod šumama, sad su tu najčešće zastupljene livade i pašnjaci, na kojima rastu brojne lekovite biljke, oko 120 vrsta. Nastanjeno je preko 1000 biljaka, 150 vrsta slatkovodnih algi.  Na planini se može naći 38 vrste sisara, 150 vrsta insekata. Specifičnost flore i vegetacije, kao i prisustvo 32 objekata geonasleđa dobrineli su tome da se 2017. godine donese Uredba o zaštiti planine kao Parka prirode čija površina iznosi 41.923,26 ha.

Lepote ovog kraja nemoguće je opisati u par reči, već treba to doživeti i iskusiti i uživati u čarima ove planine, svakako broj noćenja od milion na ovoj planini govori koliko je ona popularna destinacija.