Potpećka pećina

Potpećka pećina se nalazi u selu Potpeć na 14 km od Užica i samo 2 km od puta Beograd - Užice. Džinovski portal u obliku potkovice visok 50 m, a širok 12 m najveći je pećinski ulaz u Srbiji. Istražena i uređena staza za posetioce je do 555 m. Ova pećina predstavlja jednu od  brojnih atrakcija Zapadne Srbije, zahvaljujući svom prirodnom bogatstvu i okolini veoma je zanimljiva posetiocima. Nju su izgradile vode ponornice koje poniru u Drežničkoj dolini. 


Staza za posetioce u pećinu podeljena je u 3 nivoa, ulazi se kroz fosilni prolaz sa desne strane pećine i nastavlja se kroz tunel sa preko 700 stepenica, nakon toga ulazi se u veliku dvoranu sa kupolom. Svakako dvorana pruža nezaboravan pogled zbog dnevne svetlosti, odatle se prolazi kroz tunel do „Prolaza nade“ gde je tokom prethodnih godina otkriveno više od 2.185 m prolaza.

Svakako otkriveno  je i to da je čovek u ovoj pećini boravio još u vreme neolita, jer su otkriveni brojni predmeti od keramike, kameno oružje, njeni stanovnici su svakako znali da iskoriste njene potencijale.