Tornik

Na području zapadne Srbije smeštena je jedna od najrazvijenijih i najposećenijih planina naše zemlje Zlatibor. Zlatibor se prostire na površini od 1016 km², na teritoriji opština Užice, Čajetine i Nove Varoši. Najviši vrh planine je Tornik (1.496 m) i Čigota (1.422 m), a na nadmorskoj visini od nekih 1.110 m smešten je ski centar Tornik. 


Ski centar se nalazi na samo 9 km udaljenosti od turističkog centra Zlatibor. U okviru njega  izgrađeno je 5 staze: Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac sa sistemom za veštačko osnežavanje, kao i  dva ski lifta tipa şidro i jedna šestosedna žičara. Zahvaljujući specifičnoj klimi, čistom vazduhu i velikim brojem sunčanih dana planina je posećena i tokom zime i tokom leta. Tokom leta turisti mogu da uživaju u planinskim proplancima obilazeći planinu pešaka ili biciklom, za ljubitelje adrenaliskih sportova. Za to postoje posebno izgrađene biciklističke staze:

  • Ruta  Ribnica  -  dužina rute je 3,5 km
  • Ruta Beli kamen  - dužina rute je 12 km
  • Ruta Previja - dužina rute je 5,3 km
  • Ruta Vidikovac  -  u pripremi.

Pored toga postoji i takozvani ‘’’tjubing’’  koji podrazumeva vožnju gumama i Bob na šinama koji takođe predstavlja  jednu od aktivnosti kojima se turisti mogu baviti tokom boravka na planini i koji  podrazumeva vožnju kroz šumu na šinama. Ski centar je opremljen i drugim sportsko-rekreativnim objektima poput dečijeg igrališta, mini golf terenom, terenima za basket, fudbal, tenis.