Stol

Planina Stol se nalazi između Malog krša i Deli Jovana, u istočnom delu Srbije. Najviši vrh je Goli Krš sa visinom od 1.156 m. Udaljena je od Bora 16 km i pripada borskom okrugu koji je poznat po imenu Timočka krajina. Do vrha se jedino može stići peške ili terenskim vozilom.


Planina Stol je pogodna za alpinističko i sportsko penjanje, pešačke ture, ekstremne sportove, obzirom na izvanredne aplinističke terene, koji su među najizazovnijim u Srbiji. Zimi je zanimljiva skijašima jer su na planini Stol uređene smučarske staze i ski lift. Pored planinarskog doma nalazi se jezerce i jedan od najlepših vidikovaca u ovom delu Srbije.

U podnožju planine Stol ima jakih vrela. Proređene šume, cvetne livade i pašnjaci daju planini Stol veličanstven izgled. Vrh Veliki Krš liči na dugo usko ostrvsko uzvišenje sa oštrim vrhom i strmim liticama. Veliki Krš se pruža između puta koji povezuje sela Gornjane i Vlaole prema severu i sela Bučje, iznad grada Bora prema jugu.

Klima Stola je planinsko-kontinentalna. Izuzetna biološka raznovrsnost i očuvan ekosistem planine Stol omogućavaju ljubiteljima prirode nezaboravan boravak. Smeštаj je moguć u plаninаrskom domu tokom čitаve godine. Najčešći gosti na Stolu su plаninаri, zаljubljenici u sportsko pecаnje, pаrаglаjderi, lovci, izviđаči, rekreаtivci, izletnici i mnogi drugi ljubitelji prekrаsnih predelа i pejzаžа.