Stablo lipe - Bela Crkva

Stablo krupnolisne lipe (Tilia grandifolia, Ehrh.) nalazi se u naselju Bela Crkva i predstavlja deo Memorijalnog spomen kompleksa. Zbog svojih impozantnih dimenzija i velike starosti zaštićeno je kao Spomenik prirode III kategorije. Bela Crkva je manje naselje u opštini Krupanj, do koje se stiže putem Valjevo - Loznica.


Stablo lipe je zaštićeno kao kulturno i prirodno dobro. Visine je oko 21 m, a starost procenjena na 180 godina. Dobrog je zdravstvenog stanja sa gustom i širokom krošnjom. Jedino se pri dnu krošnje primećuju znaci truljenja. Stablo je prvi put zaštićeno 1971. godine, a iste godine doneto je Rešenje o stavljanju pod zaštitu memorijalnog kompleksa.

Spomen kompleks obuhvata levu i desnu stranu puta na samom ulazu u naselje i zahvata površinu od 16,13 ha. Tu je zgrada bivše kafane, zgrada stare opštine, stare škole i crkva sa grobljem poginulih u I i II svetskom ratu. Slobodan prostor uglavnom je prekriven travnjakom sa zasađenim borovima oko crkve, a lipa zbog svojih dimenzija dominira prostorom. Površina zaštićenog prirodnog dobra je 3,14 ari i ohuhvata stablo i pripadajući prostor prečnika 20 m.