Srebrno jezero

Srebrno jezero se nalazi u Braničevskom okrugu, odnosno u severozapadnom delu istočne Srbije, nedaleko od Velikog Gradišta. na 129. kilometru od Beograda. Ovo jezero predstavlja nekadašnji rukavac Dunava čije su obe strane zatvorene branama. Dugačko je 14 km, prosečne širine oko 300 m. Zbog bogatstva ribom pominje se i u Ginisovoj knjizi rekorda.


Jezero se nalazi na desnoj obali Dunava, ali je okruženo brdima nadmorske visine od 280 do 360 m. Nalazi se na 70 m nadmorske visine, duboko je 7,5 m i ima površinu od 4 km². Ima prirodnu filtraciju vode prolaskom kroz peščane dine, pa je voda jezera relativno bistra. Bogato je slatkovodnom ribom, a naročito štukom, šaranom, amurom i smuđem.

Kada sunce počne da zalazi, u popodnevnim časovima jezero dobija srebrni odsjaj, po kome je i dobilo ime. Zahvaljujući izuzetnoj lepoti Srebrno jezero poznato je i kao „srpsko more“. Ima uređene plaže, bogat sportski i zabavni program. U ponudi je akva park, teniski tereni i tereni za male sportove, kao i mogućnost jedrenja, skijanja i vožnja kajakom. Poznata je destinacija za relaksaciju i ribolov i dobro je posećeno od strane turista iz svih krajeva Srbije.

Nedaleko od Srebrnog jezera nalaze se Golubačka tvrđava i tvrđava Ram, arheološko nalazište Lepenski vir, Viminacijum, i nacionalni park Đerdap.