Spomen-kompleks Takovo

U Takovu, udaljenom oko 10 km od Gornjeg Milanovca, nalazi se spomen-kompleks posvećen događajima iz Drugog srpskog ustanka.


Na zboru narodnih prvaka u Takovu, aprila 1815. godine, na crkveni praznik Cveti, doneta je odluka da se podigne novi ustanak. Za vođu Drugog srpskog ustanka izabran je Miloš Obrenović. Danas je sačuvan hrast pod kojim je doneta ova odluka, kao i crkva brvnara, sagrađena 1795. godine, u kojoj je prota Melentije Pavlović pričestio ustanike i koji su se tada Milošu zakleli na vernost. Godine 1887. podignut je spomenik Drugom srpskom ustanku koji je projektovao inženjer Manaka. Ovaj mermerni obelisk ima oblik piramide sa šestougaonim postamentom, natpise na tri strane i oko njega popločani plato i ogradu.

Noviji spomenik, „Takovski ustanak“, podignut je 1990. godine i posvećen je knezu Milošu Obrenoviću, a delo je srpskog vajara i slikara Petra Ubavkića iz 1900. godine. Predstavlja kneza Miloša i protu Melentija u trenutku ustaničke zakletve. Godine 1995. u nekadašnjoj školskoj zgradi osnovan je i Muzej Drugog srpskog ustanka, gde se pored ostalog čuvaju i slika Paje Jovanovića „Takovski ustanak“, takovski krst i ostaci takovskog grma.

 

Vladimir Lukić
dipl. istoričar