Gornji Milanovac

Optina Gornji Milanovac se nalazi u Moravičkom okrugu. Na teritoriji opštine Gornji Milanovac se nalaze planina Rudnik na severu i Vujan na jugu. Teritorija opštine Gornji Milanovac se graniči sa opštinama Ljig, Aranđelovac, Topola, Kragujevac, Knić, Čačak, Požega i Mionica. Kroz opštinu protiču reke Despotovica, Gruža, Dičina, Čemernica i Kamenica. Centar opštine je grad Gornji Milanovac.


Gornji Milanovac je relativno mlado naselje. Osnovao ga je knez Aleksandar Karađorđević, 1853. godine, preseljavanjem iz Brusnice (Stara čaršija). Šest godina grad se zvao Despotovica (ime reke koja teče kroza njega), da bi mu knez Miloš po povratku na presto, 1859. godine, promenio ime u spomen na brata Milana koji je, oko 1810. godine, umro u Rumuniji.

Spomenici kulture

  • U gradu se nalazi zgrada bivšeg okružnog načelstva, stara koliko i naselje.
  • Ispred nje su statue osnivača grada kneza Aleksandra, vojvode Milana Obrenovića, bista Živojina Mišića koji je, iz ove zgrade 1914. godine, komandovao Suvoborsko - kolubarskom bitkom, i dve ploče - povelje o osnivanju grada i pomenutoj promeni imena.
  • U Gornjem Milanovcu je crkva Svete Trojice, zadužbina Miloša Obrenovića iz 1860. godine.
  • Deo grada je i Brdo mira sa spomenicima iz novije istorije
  • Norveška kuća (kombinacija vikinškog broda i stare srpske kuće), monument za sećanje na veze naših logoraša i Norvežana danas jedan od izraza prijateljstva srpskog i norveškog naroda. U njoj je takođe, muzejska postavka sa fotografijama, dokumentima i predmetima iz vremena stradanja u norveškim logorima.
  • Grad je preseljen, a na starom mestu, dva - tri kilometra južnije, još živi Stara čaršija. U njoj je crkva iz 1836. godine, a odnedavno, ovde počivaju kosti, prenete iz Rumunije, vojvode Milana Obrenovića.