Semeteško jezero

Semeteško jezero nalazi se na 15 km od Raške na 900 m nadmorske visine, u selu Semeteš. Ovo jezero predstavlja fenomen kako kod nas tako i u svetu, i spada u najveće urvinsko jezero na Kopaoniku. Ono po čemu se izdvaja jesu plutajuća ostrva na kojima ima i rastinja, jer upravo korenje drveća drži ostrva da se ne raspadnu. Jezero u sredini ima oblik levka tako da ronioci nisu uspeli odrediti tačnu dubinu.


Od turističkog centra Kopaonik udaljeno je nekih 5 km, takodje postoji i pešacka staza do Nacionalnog parka. Jezero je bogato šaranom i babuškom pa je zato privlačno za ribolovce.

Za ovo jezero vezuju se brojne legende. Jedna od njih jeste ta da je neki sveštenik želeo da radi na zemlji  na Svetog Ćirila, i iako su ga meštani upozorili da to ne radi, on je započeo posao, zemlja se otvorila, progutala je njega i konje, zatim je izašla voda od koje se formiralo jezero.

Druga legenda propoveda o vilama koje su se ovde nekada okupljale ali i jezivim glasovima misteriozne nemani koja noću prestrašuje prolaznike.

Vodu dobija od podvodnih izvora i dva izvora koja se nalaze iznad jezera. Zanimljivo je da je nivo vode Semeteškog jezera uvek isti bez obzira da li je godina sušna ili kišna.

U blizini se nalazi Jošanička banja ali i čuveni Dražin kanal, put kojim je Dragoljub Draža Mijatović seljak genijalac, reku Samokovku sa vrha nepristupačnih predela doveo do podnožja planine. Tridesetih godina prošlog veka “kanal” je bio svetsko čudo a  poduhvat Draže Mijatovića pravi primer ljudske upornosti.