Sela opštine Valjevo

Valjevo, grad na reci Kolubari, koja nastaje od dve bistre vode, Obnice i Jablanice. Okružen je ograncima planina Povlen, Jablanik i Medvednik, i predstavlja značajan privredni, kulturni i društveni centar. U podnožiju valjevskih planina, u gotovo nedirnutoj prirodi, smestila su se lepa i po Nenadovićima, Desanki Maksimović, Vladiki Nikolaju, manastirima Lelić i Pustinja, nadaleko čuvena sela. Valjevska Kamenica, Donji i Gornji Taor, Poćuta, Stave.


Sela koja se bave turizmom, krasi očuvana priroda, prostrani pašnjaci i ugledna domaćinstva vrednih i gostoljubivih seljaka. Ovde se gost dočekuje pogačom i solju, na tradicionalni način, poslužuje se prepečenicom, hlebom i projom od brašna sa vodenice potočare.

Valjevska Kamenica nalazi se 17 km od Valjeva. Mesto je čuveno po gostoprimljivim ljudima, prirodnoj hrani, rakiji prepečenici. Pored šetnji pokraj malinjaka, modrih šljivika, lovačko društvo organizuje lov, ribolov i lovačke priredbe. Život i običaji sela mogu se upoznati preko domaće radinosti. Kamenica ima akumulaciono jezero, na kojem se može kupati, loviti riba, voziti čamcima. Za rekreaciju i sport postoje izvanredni sportski tereni. Može se nabaviti domaća prirodna hrana i pripremati zimnica.

Turistički život Kamenice sadržajima upotpunjuje i privredno - turistička manifestacija „Petrovdanski dani“, koja se održava 12. jula svake godine. Time se čuva i neguje bogata kulturna tradicija i izvorni običaji valjevskih sela.

Gornji i Donji Taor smestili su se ispod planine Povlen. Krase ih očuvana priroda, tišina sela - kao da vreme stoji. Seljaci su ovde gostoljubivi i znaju da vas prime kao najrođenije. U selu je i izvor rečice Skrapež, prirodne lepotice nacionalnog značaja, na kojoj, idući niz reku, ugledate Taorska vrela, sa 12 prelepih vodenica. Ovde, na vrelima, možete prati vunu sa vrednim seljankama i naučiti veštine starih zanata, upoznati tradiciju i kulturu sela.

Poćuta se nalazi na 23 km od Valjeva. Smeštena je u podnožju planina Jablanika i Povlena. Omeđena sa tri planinske rečice, prostrla se na brojnim pašnjacima i proplancima, gde se može loviti, sakupljati lekovito bilje. Kanjon reke Jablanice i brojni potoci pogodni su za kupanje i ribolov. U kanjonu Jablanice nalazi se Manastir Pustinja, iz XIV veka, sa elementima Raške škole. Ima dobro očuvan živopis iz 1622. godine, bogatog kolorita. U blizini je stara crkva Jovanja (XVII vek), manastir Ćelije (XVIII vek), crkva Sv. Nikole u Leliću, gde su pohranjene mošti Sv. Nikolaja Velimirovića.

Stave se prostiru u podnožju Medvednika, prve u vencu valjevskih planina. Nalazi se na 23 km od Valjeva. Modri šljivici i bogati voćnjaci ispunjavaju ukupan prostor i ulepšavaju sela. Ovde se čuva i neguje tradicija predaka Ilije Birčanina, stare srpske kuće, običaji i folklor, što čoveku iz urbane sredine omogućava punu relaksaciju. Oni koji bi da uživaju u lovu, imaju na izboru pernatu divljač, divlju svinju i srnu. Gosti mogu, ako žele, da sami spreme zimnicu, slatko i džemove i da prisustvuju prizoru pečenja rakije, uz degustaciju pored kazana.

Brankovina je udaljena od Valjeva 10 km. Obiluje prirodnim lepotama i istorijskim znamenitostima. Brankovina je postojbina čuvene porodice Nenadović, državnika i književnika iz XIX veka: kneza Alekse, vojvode Jakova, prote Mateje, vojvode Sime i Ljube Nenadovića. U porti crkve sv. Arahangela Mihajla i Gavrila, u hladu stoletnih lipa počiva naša velika pesnikinja Desanka Maksimović. U Brankovini se nalaze škola prote Mateje Nenadovića, sada „Muzej školstva“, škola Desanke Maksimović, čika Ljubin vajat, pisarnica, kao i spomenici narodnog graditeljstva. Selo Brankovina, sa svojim bogatstvom prirodnih plodova (malina, šljiva), ekološki zdravom hranom, kućama tzv. „džematima“, gostoljubivim ljudima, manifestacijama koje se organizuju (Dan maline), spremno očekuje turiste.