Put vina Župa

Aleksandrovačka župa se nalazi u slivu Zapadne Morave i njenih pritoka. Jedna je od najpoznatijih  vinogorja u zemlji koje sa blago talasastim brežuljcima jedno od najboljih za gajenje vinove loze. Okružena je Kopaonikom, Jastepcom, Gočom i Željinom.


U prošlosti ovde nije postojala porodica koja se nije bavila vinogradarstvom. O tome govore poljane – grupe vinogradarskih naselja koja su podizana u vinogradima. Danas ih je sačuvano oko 20, a najpoznatije su Lukarevina, Ježevica, Kruševica... Vinogradi su rasprostranjeni na oko 2.500 ha. Stručnjaci i poznavaoci vinove loze i vina kažu da se klima u Župi može uporediti  sa klimom francuske oblasti Bordo.

Župa zauzima značajno mesto u srpskom vinarstvu i vinogradarstvu. Prvi put se spominje u Studeničkoj povelji 1196. godine, gde je zapisano da je župan Stefan Nemanja darovao vinogradarska sela manastiru Studenici. Takođe, knez Lazar imao je svoje podrume i vinograde u poljani Kruševica. Okosnicu razvoja vinarstva predstavlja osnivanje Rubina Kruševac, 1955., i Vino Župa, 1956. godine, koji su ujedinili seoske zadruge i time postali jedni od najvećih proizvođača vina u zemlji.

Ovde se najviše gaje autohtone sorte tamjanika i rskavac (drugi naziv za prokupac), smederevka, začinak, plovdina, skadarka. Tamjanika spada u stare sorte koja se uglavnom gaji u ovim krajevima. Sadrži kombinaciju voćnih tonova jagode i začinskih tonova tamjana, cimeta i bosiljka. Daje pitko belo vino sa zelenim odsjajem što je posebno zanimljivo. Rskavac ili prokupac takođe je jedna od najstarijih balkanskih sorti. Daje crveno vino, koje ima složen miris zrelog voća.

Šta videti?

Zavičajni muzej Župe

Muzej vinarstva i vinogradarstva

Tvrđava Koznik

Manastir Rudenica

Manastir Pleš

Kopaonik

Jezero Ćelije

Vrnjačka banja

Manifestacije: Međunarodni sajam vina (april), Župska berba (septembar)