Put vina Vršac

Vršačko vinogorje prostire se na brdovitim obroncima Vršačkih planina, neposredno uz samu granicu Srbije sa Rumunijom. Ceo ovaj kraj, sa vinogradima koji se prostiru na oko 2100 ha površine spada u jedne od najznačajnijih vinogradarskih rejona u našoj zemlji. Povoljni klimatski uslovi, kao i zemljište tipa smonica i gajnjača uticalo je da se ljudi ovog prostora ozbiljno posvete proizvodnji vina.


Podaci o vinogradarstvu u ovim krajevima govore o Rimljanima i Dačanima kao prvim narodima koji su gajili vinovu lozu. Sa dolaskom Turaka nastupa period stagnacije jer je upotreba vina bila zabranjena iz verskih razloga. Nov period nastupa sa dolaskom Austro-Ugarske gde vršačko vinogorje doživljava slavu i postaje jedno od najvažnijih u Evropi. Zahvaljujući vinogradarima koji su se doselili iz Nemačke u Banat, kao i zabrana uvoza stranih vina (za vreme vladavine Marije Terezije 1740 - 1780.) vršačko vinogorje se uvećavalo i krajem 19. veka  dostiglo površinu preko 10.000 ha. Gudurica je tada postala centar vinogorja gde nije postojao stanovnik koji se nije bavio gajenjem vinove loze. Vremenom se uvode nove vrste loze i novi vinogradi se šire. Međutim ekonomske krize koje su naišle posle Drugog svetskog rata nisu zaobišle ni vinogradarstvo što se odrazilo da smanjenje površina pod vinogradima.

Ovde se uglavnom gaje bele sorte: šardone, burgundac beli, italijanski i rajnski rizling. Od autohtonih sorti najviše se gaje župljanka, smederevka, kreaca, šasla bela. Kreaca spada u stare sorte, koja se nekad gajila u čitavom Banatu. Nakupi i do 18% šećera u širi, te zbog kvaliteta spada u grupu za masovna vina boljeg kvaliteta.

Šta videti?

Vršačka kula

Gradski muzej

Vladičanski dvor

Gradski park u Vršcu

Park dvorca u Hajdučici

Veliki i Mali dvorac Danijel

Dvorac Kapetanovo

Dvorac Bisingen

Dvorac barona Jovanovića

Manastir Mesić

Manastir Središte

Deliblatska peščara

Vršačke planine

Manifestacije: Festival vina VINO FEST (mart), Dani berbe grožđa (septembar)