Put vina Smederevo

Proizvodnja vina i gajenje vinove loze na prostoru Smedereva počela je još u doba Rimljana. Oni su prvi doneli vinovu lozu, zasadili je na obroncima Fruške Gore i dalje širili kulturu gajenja ove biljke u ostalim delovima Srbije.


Posebno je interesantan period XV veka. U to doba u vinogradima su postojale pimnice u kojima se moglo spavati i popiti dobro vino. Despot Stefan Lazarević i Đurađ Branković širili su u XV veku vinograde u krajevima oko Smedereva. Obrenovići su takođe imali veliki udeo u razvoju vinogradarstva ovog kraja. Knez Miloš je 1829. godine kupio vinograd i kuću na lokaciji Plavinac, na kom je kasnije i izgradio  podrum i konak. Godinama su vreme provodili ovde, da bi nakon ubistva kralja Aleksandra i kraljice Drage, kraljica Natalija vilu i vinograde poklonila porodici Orešković. Posle Drugog svetskog rata vila je nacionalizovana.

U Smederevu je 1882. godine osnovan prvi lozni rasadnik u Srbiji. Jedan od najvećih vinskih podruma Godomin osnovan je 1909. godine i tokom prošlog veka važio je za najvećeg proizvođača smederevke, autohtone sorte Balkana.

Smederevski vinogradi se prostiru između dolina reke Dunav i Velike Morave. Kombinacija umereno kontinentalne klime i zemljišta tipa gajnjače i smonice stvara idealne uslove za gajenje vinove loze. Vinogradi se prostiru na oko 500 ha. Vodeća sorta grožđa koja se gaji je smederevka, kao i sovinjon, traminac, prokupac i italijanski rizling.

Šta videti?

Smederevo

Smederevska trvđava

Muzej u Smederevu

Šalinački lug

Viminacijum

Manifestacije: Smederevska jesen (septembar)