Pećka Patrijaršija

Pećka Patrijaršija se nalazi na ulazu u Rugovsku klisuru pored reke Pećke Bistrice, u opštini Peć na teritoriji Kosova i Metohije. Predstavlja kompleks od tri crkve i jedne kapele. Manastir proslavlja Pokrov Presvete Bogorodice.


Centralna i najstarija crkva posvećena je Svetim apostolima. Podignuta je oko 1230. godine najverovatnije na temeljima starije bogomolje, a za njenu gradnju najzaslužniji je arhiepiskop Arsenije I. Na severnom delu se nalazi hram posvećen Svetom Dimitriju, podignut oko 1320. godine zaslugom arhiepiskopa Nikodima. Deset godina kasnije arhiepiskop Danilo II sagradio je sa južne strane crkvu posvećenu Bogorodici Odigitriji i kapelu Svetog Nikole. Tom prilikom ozidana je i velika priprata kojom su sve građevine spojene u jednu veliku celinu. U unutrašnjosti manastira sačuvane su vredne freske iz XIII, XIV, XV i XVI veka.

U Pećkoj Patrijaršiji se vekovima nalazilo duhovno sedište i mauzolej srpskih arhiepiskopa i patrijarha. Manastir je stradao u više navrata a poslednji put je zapaljen 1981. godine u vreme alanskih protesta na Kosovu. Od 2006. godine nalazi se na Listi svetske kulturne baštine.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar