Muzej piva u Čelarevu

Muzej piva u Čelarevu nalazi se u okviru kompanije Carlberg na teritoriji opštine Bačka Palanka. Otvoren je 2008. godine, u čast osnivača pivare Lazara Dunđerskog. Ova ideja potekla je od same kompanije koja je u Kopenhagenu u svojoj staroj pivari otvorila Centar za posetioce gde kroz priču, slike i eksponate posetiocima prikazuje razvojni put kompanije.


Lazar Dunđerski osnovao je pivaru 1892. godine u tadašnjem Čibu (današnjem Čelarevu) na imanju svoje porodice. Sve ono što je znao o proizvodnji piva, primenio je u svojoj fabrici, koristio je za to vreme moderne mašine i time proizvodila velike količine piva. Usled ratnih sukoba, proizvodnja je svedena na minimum. Na osnovu Zakona o nacionalizaciji, pivara je 1946. godine iz vlasništva Lazarevih unuka, Lazara, Dušana i Sofije, prešla u državnu, a kasnije u društvenu svojinu. Nakon toga je 2003. godine postala deo Carlsberg grupacije i time je obavljena jedna od najuspešnijih privatizacija kod nas.

Muzej je otvoren 116 godina nakon osnivanja same pivare i predstavlja spoj tradicionalnog i modernog nasleđa gde se posetioci mogu detaljno upoznati sa starinskim načinima pravljenja, skladištenja i distribucije piva. Tu je i veliki broj starih mašina i retke starine, kao i deo koji je posvećen samom Lazaru i njegovoj porodici.

Tokom godina, u pivari su se proizvodila različita piva: Dunđerskovo pivo, Čib pivo, Standard pivo, Herkules, Special pivo, Tref crno-special pivo, Novosadsko pivo, a danas jedni od najpoznatijih su Lav pivo, Merak, Tuborg Green, Somersby.  

Kompanija je 2017. godine objavila monografiju pod nazivom „Čudo u Čibu“, prvi pisani dokument o istoriji pivare i porodici Dunđerski i tima sačuvala kulturno nasleđe i tradiciju jedne porodice i kraja u kome posluje.

 

Adresa: Proleterska 17, 21413 Čelarevo

Tel: +381 62 228 195

Centrala: +381 21 755 0 646

Fax : +381 21 755 0 658

Email: [email protected]    [email protected]

Web: www.carlsbergsrbija.rs