Lukovska banja

Lukovska banja je smeštena na istočnim padinama Kopaonika, na 681 m nadmorske visine, što je čini najvišom banjom u Srbiji. Uz to okružena je planinskim visovima što povoljno utiče na klimu. Čist vazduh, očuvana priroda i 37 izvora mineralne vode koriste se za lečenje raznih bolesti. Termalna voda, čija se temperatura kreće od 28° do 69°C, sadrži rastvoreni vodonik-sulfid, dobro je mineralizovana, ima preko 1 gr/l rastvorenih čvrstih sastojaka, izvanrednu hipertermalnost, koja omogućava rashlađivanje do određenih željenih temperatura za primenu, i ima značajne količine jona natrijuma, magnezijuma, kalcijuma i hidrokarbonata.


Medicinske indikacije:

  • Zapaljenski reumatizam (Reumatoidni artritis (faza smirenog zapaljenja), Behterevljeva bolest (početni stadijum), Psorijatični artritis)
  • Degenerativni reumatizam (Spondiloze vratnog i krsnog dela kičme, Diskus hernia, diskartroza, lumboišialgija, Gonartroza, koksartroza, artroza, Osteoartroza sitnih zglobova šake i stopala)
  • Ekstraartikularni reumatizam (Fibroziti, Mialgije, Burziti, Iščašenja, Distorzije)
  • Osteoporoza i osteopenija
  • Sve vrste sportskih povreda
  • Stanja nakon preloma kostiju i hirurških intervencija na koštano-zglobnom sistemu (Stanja nakon ugradnje veštačkog kuka i kolena).

U lečenju se koristi i lekovito blato napravljeno u kombinaciji sa termalnom vodom, tako što se zemlja usitnjava, seje i meša sa lekovitom vodom. U 2 medicinska centra pružaju se medicinske usluge i tretmani poput: hidroterapija, peloido terapija, elektroterapija, ručna masaža, kineziterapija, ekstenziona (dekompresiona) terapija i kvantna terapija.

Do banje se stiže magistralnim putem preko Kuršumlije. Od Beograda je udaljena 325 km, od Kuršumlije 35 km i 55 km od centra Kopaonika. Živopisna okolina banje pogodna je za šetnje i izlete do spomenika prirode „Ðavolja varoš“, neolitskog nalazišta Pločnik i Nacionalnog parka Kopaonik, dok je tokom zime moguće skijanje na stazi izgrađenoj u blizini banje.