Ljubovija

Opština Ljubovija predstavlja manje naselje u Zapadnoj Srbiji, u regiji poznatoj pod nazivom Podrinje. Prostire se na površini od 356 km². U 27 naseljenih mesta živi oko 15.000 stanovnika, a u Ljuboviji kao centru opštine oko 4000. Grad leži na obali reke Drine koja predstavlja prirodnu granicu Srbije i Bosne i Hercegovine, dok se na istoku graniči sa Valjevom, Osečinom, Krupnjom, Mali Zvornikom i Bajinom Baštom. Administrativno pripada regiji Mačva.


Istorijski podaci ukazuju da su ove oblasti naseljava razna plemena, koje su Rimljani početkom naše ere pokorili. Tako je ovaj kraj pripadao provinciji Dalmaciji. Podelom Rimskog carstva 395. godine ova oblast ulazi u sastav Vizantije. Sa dolaskom Slovena često dolazi do borbi oko pripadnosti ovih krajeva. Tako je jedno vreme potpao pod vlast Ugara, zatim Nemanjića i u 15. veku Turaka. U njihovo vreme ovaj  kraj je nazvan Azbukovica, što se zadržalo do danas. Oslobođenje od Turaka došlo je 1834. godine, a 1871. ukazom namesnika knjaza Milana Obrenovića biva proglašena za varošicu. Dalji napredak ovog naselja zaustavljen je Prvim i Drugim svetskim ratom te se godinama i decenijama ništa nije gradilo. Tek osamdesetih godina započinje nešto  brži razvoj industrije.

Opština svoju turističku ponudu temelji na brojnim kulturno-istorijskim spomenicima:

Čist vazduh, planinske reke, šume i planine pružaju velike mogućnosti razvoja planinskog, lovnog, seoskog, sportskog i avanturističkog turizma. Reka Drina zbog svog kvaliteta poznata je po kvalitetnim vrstama ribe koje ribolovci rado posećuju, a tokom leta neke od najpoznatijih manifestacija se održavaju na njoj od kojih je najpoznatija „Drinska regata“. Kanjon reke Trešnjice nalazi se pod zaštitom države kao Specijalni rezervat prirode radi očuvanja staništa beloglavog supa. Po okolnim planinana, Bobija, Medvenik, Jablanik, uređene su staze za planinare i lovce, a tu se može naići i na nekoliko pećina i jama koje nažalost nisu otvorene za posete. Manifestacije koje se održavaju u gradu i okolnim selima su: Drinska regata, Biciklijada, Gastro festival, Gulašijada, Lažijada, Malinijada, Regata pod zvezdama, Mitrovdanski sabor, Uskršnji bazar.