Cer

Cer je jedna od ostrvskih planina smeštena južno od Save i Dunava u severozapadnom delu Srbije. Sa nadmorskom visinom od 687 m (Todorov rt) i pravcem pružanja severozapad-jugoistok, ima odlike kontinentalne klime i sa intezivnom insolacijom pogoduje svim kategorijama turista. Najbliži grad u podnožju planine je Šabac, udaljen 35 km, dok je Beograd udaljen oko 100 km.


Planina je većim delom prekrivena hrastovim i grabovim drvećem, kao i livadama  na kojima u toku proleća možete da vidite razne vrste lekovitog bilja, pečurke, borovnice, šumske  jagode. Priča kaže da je ime dobila po mnogobrojnim stablima drveta cer. Iako nema veliku visinu, na planini su uređene staze za pešačenje i planinarenje koje vode do Manastira Čokešina, Manastira Radovašnica i Manastira Petkovica. Tu su i ostaci  nekadašnje tvrđave Trajanov Grad kao i staza koja vodi do samog vrha planine.

Cer  je planina koja je imala veliku ulogu u istoriji Srbije. U Prvom svetskom ratu, ovde se odigrala bitka na Ceru, od 15. do 19. avgusta 1914. godine gde je srpska vojska izvojevala pobedu nad Austro-Ugarskom. Tada je poginulo preko 16.000 srpskih i 23.000 austrougarskih vojnika, a u čast sećanja na ove junake u selu Tekerišu podignut je monumentalni Spomenik sa Spomen kosturnicom. Spomenik je napravljen od Cerskog granita i na njemu je napisano „Vaša dela su besmrtna“, čime je iskazana zahvalnost Srpskim ratnicima.