Brus

Mala varošica, Brus, na istočnim obroncima Kopaonika poznata po prirodnim resursima tek poslednjih godina postaje turističko stecište brojnih ljubitelja prirode. Teritorija opštine zahvata površinu od 605 km². Obuhvata 58 naseljenih mesta u kojima živi oko 17.000 stanovnika. Nalazi se na raskrsnici puteva koji vode ka Kruševcu, Kopaoniku i Kosovu I Metohiji. Grad leži na raskršću dveju reka Rasine i Graševke, u okviru Rasinskog okruga.


Područje opštine čuva mnoge istorijske tragove koji ukazuju na ilirske naseobine, rimska i slovenska naselja kao što su ostaci tvrđava, gradova, crkava. Vladavinom Nemanjića ovaj kraj doživljava procvat. Mnoge crkve i manastiri su izgrađeni, otvorena rudarska naselja, trgovalo se sa Vizantijom i Zapadnom Evropom, a posebno se pažnja poklanjala gajenju grožđa po plodnim dolinama Kopaonika. Na prevoju Mramor 1917. godine za vreme Topličkog ustanka odigrala se jedna od važnijih bitki protiv Bugara, a na istom mestu 1944. bitka za ulazak u Srbiju, takođe protiv Bugara čime je grad konačno oslobođen.

Povoljan geografski položaj, mineralni izvori, kulturno nasleđe i očuvana priroda uslovili su intezivan razvoj turizma poslednjih godina. Po tome se posebno ističe  Brzeće, naselje na 1.100 m nadmorske visine u kome se svake godine povećava broj smeštajnih jedinica, a povezanost žičara omogućuje skijašima da dopru do samog Turističkog centra Kopaonik. Pored planinskog, opština dosta ulaže i u razvoj sportskog, rekreativnog i seoskog turizma. Po selima su se očuvale brojne vodenice i poljane u kojima se i dalje pravi brašno na tradicionalan način i domaći hleb koji turisti mogu da probaju. Kulturno-istorijski spomenici koji krase ovaj kraj su:

Većina stanovnika po okolnim selima bavi se poljoprivrednom, i uz to seoskim turizmom. Kako bi sačuvali tradicionalna jela Turistička organizacija svake godine organizuje manifestaciju “Zlatne ruke Srbije” koji okuplja veliki broj izlagača iz cele Srbije. Svi putni pravci koji vode ka Brusu su dobro asfaltirani. Autoput E-75 iz Beograda vodi ka Nišu gde se isključujete kod Pojata i nastavljate put ka Kruševcu, što je oko 250 km udaljenosti. Iz Niša put ide ka Prokuplju-Blace-Brusu što je oko 110 km. U Nišu se i nalazi najbliži aerodrom Konstantin Veliki.