Aranđelovac

Opština Aranđelovac se nalazi u šumadijskom okrugu. Centar opštine je grad Aranđelovac koji se nalazi u podnožiju planina Bukulja i Venčac. Današnji Aranđelovac je relativno mlado naselje. Osnovan je po naredbi kneza Miloša, marta 1837. godine, na teritoriji sela Vrbica.


Ime je dobio po Vrbičkoj crkvi, posvećenoj Arhangelu Gavrilu, pismenim dekretom kneza Miloša, 17. jula 1859. godine. Daljim širenjem, grad se vremenom spojio sa Bukovičkom banjom, čiji se park danas nalazi u centru grada.

Tokom srednjeg veka ovaj prostor je bio raskršće važnih saobraćajnica. Nakon turskih osvajanja i ovaj kraj je izgubio na značaju i smatra se da je u vreme velike seobe Srba 1690. godine potpuno opusteo. Tek u vreme austrijske okupacije od 1718. do 1739. godine, stanovništvo se obnavlja.

Znamenitosti

  • Aranđelovac je poznat po izvorištu kisele vode, koja je još po naredbi kneza Miloša bila dopremana na srpski dvor.
  • U Aranđelovcu se nalazi velelepni park Bukovičke banje, sa stalnom postavkom mermernih skulptura, najpoznatijih naših i svetskih autora, nastalih u tridesetogodišnjem postojanju međunarodne smotre umetnosti „Mermer i zvuci“. Organizuje se i manifestacija „Svet keramike“, kao i pozorišne predstave, koncerti i folklorne priredbe. Sve manifestacije se dešavaju u „Sali kneževa“, građevini staroj preko 150 godina koju je gradu podarila dinastija Obrenović.
  • U okolini Aranđelovca, u selu Orašac nalazi se memorijalni kompleks posvećen uspomeni na Prvi srpski ustanak.
  • Aranđelovac ima i dva hrama Svetog Arhangela Gavrila. Jedan je podignut 1835. godine, na temeljima srednjovekovne crkve, a drugi je podigao knez Miloš. Novosagrađeni hram Svetih Apostola Petra i Pavla, jedan je od najvećih u šumadiji.
  • U neposrednoj blizini, u Topoli, nalazi se mauzolej kralja Petra I na Oplencu, kao i Karađorđeva crkva.
  • Godine 1976. osnovano je akumulaciono Garaško jezero na kome se nalazi izletište sa bazenom, sportskim terenima i ugostiteljsikm objektima.
  • Arađelovački muzej ima svoji stalnu postavku a njemu pripada i Risovačka pećina, na samom ulazu u grad.