Apatin

Opština Apatin se nalazi u Zapadnobačkom okrugu na teritoriji AP Vojvodine. Prostire se na 333 km² i obuhvata 5 naselja u kojima živi oko 28.000 stanovnika. Većina njih su Srbi, ali dobar deo čine i Hrvati i Mađari. Na severu Apatin se graniči sa Somborom, na jugu sa Odžacima, dok reka Dunav čini prirodnu granicu na zapadu.


Na ovim prostorima boravili su razni narodi, od Gota, Kelta, Rimljana, Mađara i Slovena. U pisanim dokumentima Apatin se prvi put spominje u 11. veku, a od 14. i 15. veka počinje gradnja brojnih dvoraca. Turci od 1541. godine vladaju ovim prostorom da bi 1690. došlo do Velike seobe naroda pod Arsenijem Čarnojevićem gde veliki broj ljudi naseljava ove i ostale delove Vojvodine. U 18. veku dolaze i nemački kolonisti i time naselje počinje da se razvija, grade se škole, javne zgrade, radionice i pivara. Status grada dobio je 1760. godine. Krajem 18. veka dolazi do velike poplave te se narednih godina i decenija pristupilo obnovi naselja, a zahvaljujući novootvorenim ciglanama industrijski razvoj teče veoma dobro. Za vreme Prvog i Drugog svetskog rata razvoj grada teče usporeno, kao i u drugim opštinama tadašnje Jugoslavije, ali nakon oslobođenja počinje novo doba razvoja. Danas je industrija vodeća privredna delatnost koja zapošljava 52% stanovništva.

Burna prošlost ostavila je iza sebe tragove naroda koji su živeli ovde i njihovu kulturu i tradiciju koja se može videti na takoreći svakom koraku u gradu. Kulturno-istorijski objekti koji krase ovaj kraj su:

  • Mauzolej porodice Špajzer
  • Sinagoga u Apatinu
  • Rimokatolička crkva Sveti Lovre
  • Crkva Uznesenja Marijinog
  • Crkva  Srca Isusovog – Muzej podunavskih Nemaca
  • Crkva Sveti Stefan
  • Galerija Meander
  • Zavičajni muzej Prigrevica.

Ono po čemu je još Apatin poznat je netaknuta priroda Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje i reka Dunav na čijim se obalama nalaze bezbrojne lokacije za kupače, pecaroše i ljubitelje prirode. Kroz organizovanje raznih manifestacija opština se trudi da privuče turiste i time očuva tradiciju: Apatinske ribarske večeri, Grožđenbal u Sonti, Lička olimpijada, Majske svečanosti-Prigrevica, Street volley. Još jedna vrednost opštine jesu mineralni izvori u Banji Junaković čija temperatura dostiže 50°C i koristi se za lečenje reumatskih, neuroloških i ginekoloških oboljenja.

Do opštine se stiže veoma lako s obzirom da je dobro povezana sa okolnim naseljima. Od Beograda se stiže autoputem E-75, gde se nakon isključenja kod Vrbasa nastavlja preko Crvenke i Sombora. Iz pravca Novog Sada stiže se preko Bačkog Petrovca i Bogojeva, a od Subotice preko Bajmoka i Sombora. Ka Hrvatskoj vode 3 pravca, prema graničnim prelazima Bogojevo, Bezdan i Bački Breg. Najbliži aerodrom je Nikola Tesla, a međunarodna marina na Dunavu uređena je za prihvat brodova i u sklopu nje se nalazi parking, ronilački klub, benzinska pumpa na vodi, info centar, restoran i 8 apartmana za izdavanje.