Železnički muzej

Železnički muzej Srbije se nalazi u Upravnoj zgradi Železnice Srbije, u Nemanjinoj ulici br. 6, na teritoriji beogradske opštine Savski venac.

 


GALERIJA

Železnički muzej
Železnički muzej
Železnički muzej
Železnički muzej
Železnički muzej

Prvi predlog za njegovo osnivanje potekao je od Franje Repića, bivšeg direktora Železničke saobraćajne škole u Beogradu, ali bez uspeha. Železnički muzej Srbije osnovan je 1950. godine i smešten je u zgradi Železnica Srbije. Muzejski fond broji oko 40 000 predmeta raspoređenih u:

  • tehničku zbirku (lokomotive, vagoni, signalni i sigurnosni uređaji)
  • istorijsku zbirku
  • umetničku zbirku
  • i zbirku primenjenih umetnosti.

Muzej poseduje arhiv (sa oko 470 dužnih metara građe podeljenu na stari, ratni i posleratni period), biblioteku (sa oko 7500 knjiga, 1500 časopisa i novina, almanaha, godišnjaka, enciklopedija) i izložbenu galeriju (sa satovima, telefonima, tablicama, oruđem i dr). Postoji i odeljenje uzanih pruga Železničkog muzeja smešteno u neposrednoj blizini železničke stanice u Požegi (otvoreno 1990. godine), kao i muzejsko-turistički kompleks „Šarganska osmica“ (svečano otvoren nakon revitalizacije 2003. godine).

U okviru železničkog saobraćaja postoje turističke linije „Romantika“ (vožnja restauriranim garniturama vozova sa početka XX veka od Beograda prema brojnim gradovima Srbije), „Nostalgija“ (voz koji saobraća muzejsko-turističkom železnicom na relaciji Mokra Gora-Šargan-Vitasi) i „Plavi voz“ (muzejsko-turistički voz kojim se vozio predsednik Jospi Broz Tito).

 

Adresa: Nemanjina 6, 11000 Beograd

Tel: 011/3610 334

E-mail: [email protected]

http://www.zeleznicesrbije.com