Žabalj

Opština Žabalj se nalazi u središnjem delu AP Vojvodine. Zauzima površinu od 400 km² i čine je 4 naselja: Žabalj, Čurug, Đurđevo i Gospođinci. Prema popisu iz 2011. godine u opštini živi oko 26.000 stanovnika.


Istorijski nalazi ukazuju da je ovaj prostor naseljen još od mlađeg kamenog doba. Ostaci naselja iz neolita, bronzanog i gvozdenog doba i brojan materijal nađeni kraj starim obalama Tise, Male bare i Jegričke čuvaju se u muzeju Vojvodine (srebrni novac iz Gospođinaca, kolekcija srebrnog nakita iz Čuruga, oružje Skordiska, keramika i oruđa od kamena, kosti i metala). U sklopu Ugarske ovi prostori bili su sve do sredine 16. veka, a od 1541. u vlasti Turaka. Od 1699. do 1918. godine područje je pod vlašću Habsburške monarhije, da bi krajem 1918. mesta sreza Žabalj slobodno izraženom voljom svojih građana ušla u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Tokom 1941. godine teritorija opštine je pod okupacijom Mađara, da bi bila oslobođena u oktobru 1944. godine.

Turistička organizacija opštine Žabalj danas se trudi da prezentuje turističku ponudu i time privuče turiste. Od kulturno-istorijskih spomenika ističu se:

  •  Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Čurugu
  • Crkva Svetog Nikole u Žablju 
  • Crkva Snežne Gospe u Žablju
  • Grko-katolički hram Rođenje Presvete Bogorodice u Đurđevu
  • Grko-katolički hram Svetog arhangela Mihaila u Gospođincima
  • Spomen kompleks Crna ćuprija 
  • Spomenik Žrtvama racije u Čurugu 
  • Rođina vetrenjača.

Od prirodnih vrednosti izdvaja se:

Manifestacije koje se održavaju u opštini uglavnom su lokalnog, ređe regionalnog karaktera. Ipak one su još jedan način privlačenja posetilaca: Sajam hortikulture, Frogville Fest, Škembijada, Noć mladog vina, Žabaljski dani, Veslačka regata na Staroj Tisi, Likovna kolonija „Stevan Bondarov“, Rok susret. Do opštine se stiže poprilično lako. Međunarodni pravac E-75 vodi iz Beograda do Novog Sada, odakle se odvaja magistralni put M7 za Zrenjanin. Regionalni put R122 povezuje Bečej i Titel, dok lokalni put L104 vodi do Temerina. Kroz opštinu ne prolazi železnička pruga tako da je najbliža stanica u Novom Sadu udaljena oko 25 km. S druge strane, najbliži aerodrom je Nikola Tesla u Beogradu udaljen oko 90 km.