Vojni arhiv

Vojni arhiv predstavlja ustanovu koja se nalazi u okviru Ministarstva odbrane Republike Srbije, sa sedištem u Beogradu. Arhiv prikuplja, čuva i sređuje arhivsku građu vojnog porekla.


GALERIJA

Vojni arhiv

Ukazom kralja Milana Obrenovića 5. februara 1876. godine, u okviru Glavnog đeneralštaba, nastaje odeljenje koje je trebalo da „pribira istorijska data“, a koje se smatra za preteču današnjeg Vojnog arhiva. Usled nedostatka adekvatnog prostora njegova lokacija se često menjala. Od 2006. godine smešten je u kasarni u naselju Žarkovu, u krugu Vojnotehničkog instituta. Nalazi se u u sastavu Instituta za strategijska istraživanja, Sektora za politiku odbrane, Ministarstva odbrane Republike Srbije. Takođe, od 2006. godine ima današnji naziv.

Arhivska građa nastala je u radu: vojske Kraljevine Srbije, vojske kraljevine SHS, vojske kraljevine Jugoslavije, ratne i posleratne Jugoslovenske narodne armije, vojske Jugoslavije, vojske Srbije i Crne Gore, Ministarstva Odbrane Republike Srbije i vojske Srbije. U depou se čuva oko 7.300 dužnih metara arhivske građe, od kojih je veći deo dostupan za istraživanje. Jedan deo građe je oštećen tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

 

Adresa: Ratka Resanovića 1, 11133 Beograd

Tel: 011/2051 019

E-mail: [email protected]

http://www.vojniarhiv.mod.gov.rs

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar