Titel

Opština Begej leži na tromeđi Banata, Bačke i Srema, na ušću Begeja u Tisu i Tise u Dunav. Administrativni centar opštine je istoimeno naselje koje sa još pet naselja (Lok, Vilovo, Mošorin, Šajkaš i Gardinovci) zauzimaju površinu od 270 km² u kojoj živi oko 16.000 stanovnika. Po veličini i broju stanovnika spada u jedne od najmanjih u Vojvodini.


Period praistorije i rane istorije bio je veoma buran i arheološki dokazi ukazuju da su se na ovom prostoru stanovnici bavili uglavnom zemljoradnjom stočarstvom i ribolovom. Naravno prirodni uslovu su bili pogodni za to što je pogodovalo drevnom čoveku. Mnogi narodi smenjivali su ne na ovom prostoru, od Huna, Avara, Germana, Slovena i Rimljana. Srednjovekovna tvrđava otkrivena na području Titelskog platoa kao i materijalni ostaci ukazuju da Rimljani jesu živeli ovde, ali neka veća istraživanja nisu obavljana o tome i uopšte drugim kulturama koje su nekada naseljavala Titel nisu obavljana.

Iako mala po površini, opština ima veoma zanimljive prirodne vrednosti i kulturno nasleđe koje mogu da privuku turiste u ovaj kraj. U prvom redu, Specijalni rezervat prirode Titelski breg, lesna zaravan koju naseljavaju specifične vrste biljaka i životinja. U blizini je i arheološki lokalitet Titelski plato – Kalvarija, kao i pravoslavni i katolički hramovi i Spomen galerija Stojana Trumića, umetnika rođenog u Titelu. Na obali Tise uređena su kupališta i plaže, a nikako nemojte propustiti neke od restorana i čardi poznatih po specijalitetima od ribe.

Ukoliko želite da se upoznate sa tradicijom i istorijom evo opštine, možete posetiti i neke od manifestacija koje imaju dugu tradiciju održavanja: Smotra ćirilične pismenosti, Vilovačka fijakerijada, Prva bućka Titela, Od Šajkaša do salaša, Stvarale su i stvaraju naše vredne ruke itd.

Najbrži način da dođete do opštine je autoput E-75 iz pravca Beograda ili Novog Sada sa isključenjem kod Kovilja. Iz pravca Zrenjanina stiže se Zrenjaninskim putem preko naselja Perlez i Žeželjevog mosta. Lokalnim putevima su takođe veoma dobro povezana naselja Titela i okolnih opština. Novi Sad je udaljen oko 45 km , a Beograd i najbliži aerodrom oko 53 km.