Šuma Košutnjak

Košutnjak predstavlja jedno od najpoznatijih beogradskih izletišta koje je zahvaljujući geografskom položaju, geomorfološkim odlikama i bogatstvu flore i faune proglašeno za zaštićeno područje lokalnog značaja. Ovaj spomenik prirode nalazi se na teritoriji grada Beograda, na području gradske opštine Rakovica i gradske opštine Čukarica.


Površina zaštićenog područja je 265,25 ha i u potpunosti se nalazi u državnoj svojini.

Ovde su ustanovljena dva režima zaštite i to:

1) režim zaštite II stepena na delu zaštićenog područja koji obuhvata šume hrasta lužnjaka i graba kod Hajdučke česme površine 3,48 ha (1,31%);

2) režim zaštite III stepena na preostalom delu zaštićenog područja površine  261, 77 ha (98,69%).

Zahvaljujući posebnim prirodnim, kulturnim i istorijskim vrednostima, Košutnjak je zajedno sa parkom Topčider 1987. godine zaštićen i proglašen za kulturno dobro od izuzetnog značaja kao Prostorna kulturno-istorijska celina "Topčider - Košutnjak". Šuma je bogata i listopadnim i četinarskim drvećem. Zabeleženo je 521 vrsta biljaka, 20 vrsta sisara, 25 vrsta ptica, 15 vrsta vodozemaca i gmizavaca i 227 vrsta insekata.

Prvi put Košutnjak se spominje u doba Miloša Obrenovića (druga polovina 19. veka), kada je proglašen za lovište. Takođe ovde je izvršen atentat na Mihaila Obrenovića 1868. godine, gde je kasnije podignuto spomen obeležje koje predstavlja jednu vrstu kenotafa-grobnice bez pokopanog tela. Pored se nalazi Hajdučka česma, iz koje teče, po nekima, lekovita voda. U njenoj blizini je Miloševa česma, podignuta 1859. godine. Posle Drugog svetskog rata sagrađen je Pionirski grad površine 40 ha u kome se danas nalazi amfiteatar, restoran, staze za pešake i bicikliste i tereni za sport.